Indië Ongekuist. Liefde, lust en hartzeer in de Nederlands-Indische letteren

Indië Ongekuist. Liefde, lust en hartzeer in de Nederlands-Indische letteren

KIT Publishers, 2004
ISBN 90-6981-015-8
Verdeeld over de fases van de liefde (eenzaamheid, verlangen, toenadering, bekroning in liefdesgeluk, breuklijnen van twijfel en jaloezie, het gebroken hart en opnieuw beginnen) laten deze fragmenten op een ongebruikelijke manier zien hoe men in Indië fascinatie voelde voor het erotische. Fragmenten van commentaar en achtergrondinformatie.
Iedere keuze is persoonlijk, ook deze. Ik koos wat me raakte, amuseerde en soms choqueerde. De bekende zwoele passages van Louis Couperus kon ik dromen. Niet weer dat tafereel van Leonie van Oudijck in de badkamer, besloot ik, en zocht verder in andere boeken. Het meeste genoegen beleefde ik aan de aanwezigheid van vrouwen met een plan, van welke aard dan ook, van romantisch avances maken tot moordplannen ingeval de aanwezigheid van de man haar op enigerlei wijze tegenviel. Want de man wikt, het is de vrouw die uiteindelijk beschikt.
Het boek is hier te koop.


Uit naam van de majesteit. Het leven van J.B. van Heutsz (1851-1924) Nota Geheim 1903 en de Atjeh-rel in 1908 Van Tim naar Bertje Melati van Java: Dochter van Indië Drabbe machine- en bedieningsonderdelen sins 1928 Ultimate budo Tien gouden regels Tim Avonturen en bespiegelingen van een kater op leeftijd Johannes Pa van der Steur (1865-1945) In Prigen waren wij gelukkig Bokser pur sang Lolle van Houten (1944-2008) Bogoriana (1890) door Annie Foore Fernand (1874) door Melati van Java Een huwelijk in Indië (1973) door Mina Kruseman Tien jaar Haagse Directe Boksgeschiedenis van de stad Wil je niet, wil je wel? Het geheugen van Indië Familie gebleven Zestig jaar de handen uit de mouwen Tien jaar OCW Verzamelde romans en verhalen van Lin Scholte Hart voor de stad. Dienst Stadsbeheer Den Haag De vrouw beslist Het nieuwe onbehagen Leven tussen kunst en krant Indië Ongekuist Dienst Vervoer & Ondersteuning "Somewhere in Indië" Moet Terug Privaat eigendom Vrouw verdwaald in een moderne wereld Reuma verrast je "Kijk in Kloppenburg!" Rebels binnen de regels Toekomst door Traditie Bloemlezing uit 25 jaar Meta Tobben in Indië