Over mij

“Groots en meeslepend wil ik leven, maar eerst moet de afwas gedaan worden.“ Dat staat op mijn visitekaartje. Het vat mijn leven samen: enerzijds het ideaal. Anderzijds de realiteit. Maar eerst die afwas doen.

Als kind wilde ik altijd schrijfster worden, maar ik wist niet hoe dat moest. Dus begon ik met een dagboek. Vervolgens kwam de schoolkrant. En daarna ging het bijna vanzelf verder met een stukje hier, een stukje daar. Toen mijn eerste boek Toekomst door traditie, 125 jaar Tesselschade-Arbeid Adelt (1996) verscheen, was ik erg gelukkig, ook al omdat ik het aan prinses Juliana mocht overhandigen. Zij was de beschermvrouwe van de vereniging waar het boek over ging. Ik voel nog steeds de kracht waarmee de prinses in mijn handen kneep, net of ze er bemoediging in wilde duwen.

Nu ben ik ruim dertig boeken verder. Ze gaan vooral over geschiedenis en literatuur. Dat zit in mijn bedrijfsboeken die ik in opdracht schreef, net als in de boeken over vechtsport en over ouderen. Ook ben ik ghostwriter voor degenen die wel een verhaal hebben, maar niet de tijd dat op te schrijven. Inmiddels is mijn hele leven naar het schrijven gaan staan. Mijn bovenwoning is gevuld met boeken en mappenkasten. Of ik een gezin heb? Tim, een hoogbejaarde poes, is zeventien jaar mijn trouwe metgezel geweest. In zijn gezelschap schreef ik voor verschillende opdrachtgevers. Dan zit ik in pyjama voor de computer, drink kruidenthee uit mooie bekers en zeg: “Wat hebben we het fijn, hè? Tim?” Als antwoord spint hij tevreden. Nu woon ik samen met Adelbert Cornelis, op Facebook beroemd als Huiskater Bert. Iedereen zegt gewoon Bertje.

Schrijven leidde tot andere activiteiten. Ik hou talkshows en geef lezingen. Ik help andere mensen bij het schrijven van hun boek. En ik ben elke ochtend blij met een nieuwe dag: weer tijd om te lezen en te schrijven. Mijn meisjesdroom is uitgekomen.

Eigenlijk lag het voor de hand dat ik Nederlands ging studeren, maar het duurde even eer ik het ontdekte. Eerst had ik roeping voor de toneelschool, daarna voor de opleiding coupeuse en zo ging het even door. Wat bij je hoort, ligt vaak voor je voeten. Maar je kijkt naar de horizon. In 1993 studeerde ik in Leiden cum laude af, richting Indische letterkunde. In januari 2014 ben ik gepromoveerd. Ik heb een kast vol dromen en idealen; zoals Aletta Jacobs al zei: "Er is nog zooveel te doen op de wereld."