Les 20: Weer of nog steeds alleen

Leiden, Maandag 9 Mei 2016

Lieve Liefdescursisten,

D aar zit u dan op de bank, helemaal in uw upje, zonder een hand of poot om vast te houden. U bent weer of nog steeds alleen. Hoe moet dat verder?

Nou niet meteen gaan somberen van moet-dat-wel-verder. Zelfmoord kan altijd nog, eerst gaat u leren leven. Hoe dat alleen moet, valt ook te leren. Want ja, waarom er beslist iemand anders bij zou moeten, dat is een vraag voor uw allerpersoonlijkste gevoelsleven.

In principe is alleen-zijn de uitgangssituatie. U wordt alleen geboren, zelfs als u deel van een drieling bent. U bent niet de drieling. U bent daar slechts een derde van. Ook gaat u alleen dood, zelfs wanneer u in een vliegtuig met honderden anderen omlaag stort. Deze twee alleen-zaken gaan vanzelf. De tijd tussen de twee situaties wat minder.

Wat ik u zou aanraden, is het alleen-zijn onder de knie te krijgen. Dat is nog vrij eenvoudig, maar iedereen maakt het graag moeilijk. Ik zal u uitleggen hoe het moet.

Om te beginnen maakt u een lijst van alle activiteiten waaraan u plezier beleeft. Eerst in de computer, en als u niks meer weet, dan legt u de print van uw lijstje ergens waar u het vaak ziet. Blijf ernaar kijken. Zo komt u regelmatig op een nieuw idee: "O ja, dat ook."
Na een week of wat gaat u dat lijstje helemaal in de computer zetten.
Vervolgens zet u bovenaan wat u gemakkelijk alleen kunt doen (ook al bent u er bang voor), daaronder zet u wat u misschien alleen kunt doen en helemaal onderaan de activiteiten waarvoor een ander beslist noodzakelijk is. Denk aan: trouwen of scheiden.
Kijk naar dit lijstje met een technisch oog. Het gaat om kunnen. Niet om willen. En helemaal niet om een oordeel van het type daar heb ik geen zin in.

Na het maken van de volgorde, beslist u welke activiteiten u de komende week gaat uitvoeren. Het gaat niet om zin-hebben, dat komt tijdens of achteraf.
Ooit in een kwetsbare fase besloot ik mijzelf te leren ergens alleen een kopje koffie te gaan drinken. Ik was bang. Maar vastberaden. Dus ik maakte een drie-stappen-plan:
Eerst moest ik het Grand Cafe betreden, peinzend rondkijken en dan mocht ik weer weggaan. Daarna zou ik dertig seconden langer binnenblijven, ik wist dat er een klok was. Toen zag ik dat er ook een leestafel was.
De derde stap werd daardoor gemakkelijker: koffie bestellen en aan de leestafel opdrinken. Ik hoefde met niemand te praten.

En wat denkt u? Na het succes ontdekte ik dat er geen klap aan was. Maar ik durfde het, mijn wereld werd gevoelsmatig groter en daardoor durfde ik weer andere initiatieven te ontwikkelen die mij beter bevielen. Zo leerde ik alleen te zijn, en hoe.

Het alternatief hiervoor is verkering te nemen met de eerste de beste kandidaat die zich aandient en dan steeds te zeuren: "Wat zullen we gaan doe-hoen..."

Kunt u alleen zijn, dan pas kunt u samen-zijn met een andere persoon, mens of dier. Dat komt omdat u een basis heeft. In uzelf. Daar staat een gezamenlijk huis van liefde stevig op. Simple comme bonjour. U kunt het nu ook. Indien u twijfelt, en dat doet u, mag u van mij meteen gaan oefenen. Want: u bent thans aan het slotwoord gekomen van dit cursusjaar liefdeslessen. In het najaar ben ik er weer. En u weet, in geval van nood kunt u altijd mailen:

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

de vorige lessen van dit cursusjaar

M

Hoe was het ook alweer? Inderdaad. Wie wat bewaart, die heeft wat. Er zijn voorgaande cursusjaren van de Leidse Liefdescursus. Verkeert u in staat van wanhoop, weet u helemaal niet meer of u aantrekkelijk bent en of er ooit iemand van u zal gaan houden, begin dan bij de Opfriscursus. Staat he-le-maal onderaan. U kunt mij ook mailen in geval van romantische nood. Mijn damesschouder is breed genoeg om tegen te leunen. Archief: de vorige jaargangen.

Vorige week niet aan toegekomen? Geen tijd gehad door een afspraak met de dierenarts? Lees de vorige lessen van deze jaargang eens door. Iedere week staat hier een lijstje van de vorige lessen:

 

herscholing

V

Iemand verleiden is te doen, ook al ziet u er huizenhoog tegenop. In de Cursusreeks Verleiden (2008) bracht ik de angsten van menige Liefdescursist terug tot proporties toen ik schreef:

Wat doet u, wanneer u bemerkt dat iemand ontvankelijk is voor uw aandacht? Meteen inpakken in een huwelijk, met twee kinderen, een hypotheek, een auto voor de deur en elke zondag naar de schoonouders?
Of doet u iets van leef-nu? Het hedonisme van nemen van u kunt, omdat de dag van morgen veraf is en misschien nooit aanbreekt? Er zijn mensen die radeloos raken van alle sterfelijkheid, een tante die kanker heeft, een oom in het oorlogsgebied, een verhaal over een leven dat anders liep en geleefd had kunnen worden, als niet dit, als niet dat. En wat dan?
Nu de gulden middenweg. Voor de gevallen als niet dit, als dit dat. Soms, spiritueel-pratisch gesproken, is het doel de weg. Uw doel de Aanstaande Geliefde te verleiden, betekent dat u zich moet richten op wat eens, ooit hofmakerij werd genoemd, en dat u daarin niet mag dwingen naar voort-voort.

De gehele les staat hier. En u weet: het Liefdesarchief is gratis toegankelijk, geen registratie. Niemand ziet dat u alles steeds opnieuw moet lezen.

contact

Wilt u meer weten, heeft u dringende vragen of wenst u een intensieve begeleiding die buiten de gratis digitale bijstand gaat? Dat kan.

U kunt mij mailen via het formulier. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Sinds jaar en dag schrijf ik over liefde en romantiek. Inderdaad, twee verschillende zaken. Als u dat niet meteen inziet, adviseer ik u de Liefdescursus te volgen. Begin bij het begin en duik het archief in. Blijven opletten, hoor.
Hier ben ik ook te vinden:
  • blog
  • Twitter
  • TouTube
  • Pinterest
  • Facebook
  • LinkedIn
website hit counters