De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Liefdeswetten
Leidse Liefdescursus

Wet 7: Ware Liefde Komt Vanzelf

Leiden, maandag 6 februari 2006

Lieve Liefdescursisten,

Soms is de waarheid van een Liefdeswet eenvoudig uit te testen. Indien ware liefde vanzelf komt, hoeft u nergens heen. U kunt heerlijk op de bank hangen en wachten op de postbode, die al naar gelang uw persoonlijke voorkeur man of vrouw is, maar altijd gekleed is in een fijn uniform. Is de postbode de ware liefde?

tussen

Ach. U krijgt een pakje.

Een brief.

Een telegram, uit landen waar ze zulks nog mogen verzenden.

Het pakje is verkeerd bezorgd, de brief is van uw grootmoeder en het telegram maant aan tot betalen van een buitenlandse bestelling. Dan loopt de postbode weer weg.

Nog een voorbeeld?

tussen

U gaat naar een feest, met een vertrouwd gezelschap, en men vraagt wat u aantrekt. "Hoezo?" tegenvraagt u verbaasd. "Ze moeten me maar nemen zoals ik ben."

tussen

De moraal van de laatste situatie is pijnlijk duidelijk. Niemand heeft u tot dusver mee naar huis willen nemen, precies omdat u was zoals u was. Bonbons zijn au fond chocolade, maar ze smaken beter met een strik erom, die moi er natuurlijk afhaalt. U dient zichzelf fraai te verpakken, indien u verlangt uitgepakt te worden.

tussen

Voordat u de weg kwijtraakt in mijn educatieve associaties, zal ik de basisgedachte achter deze spirtueel-praktische liefdeswet uiteenzetten. Men denkt graag dat ware liefde vanzelf komt, omdat men te beroerd is er moeite voor te doen. Men zoekt dan eigenlijk geen romantiek, maar een soortement pyjama, die jarenlang meekan. Die past... vanzelf. Liefde vraagt meer inschikkingsvermogen.

Ware liefde kan heel gemakkelijk moeilijk zijn. Denk aan Heathcliff! Een ver voorneefje van uw Docente. Denk aan Lord Byron! Een even begaafde als complexe persoonlijkheid. Aan Catharina de Medici, aan Cleopatra en al die anderen. Zij beleefden ware liefde en kregen daarvoor een ereplaats in de romantische geschiedschrijving. Eenvoudige types waren het niet. Wel in staat tot ware liefde.

Ware liefde hoeft alleen maar waar te zijn. C'est tout.

tussen

Maar Liefdesdocente, hoor ik u nu ongerust vragen, hoe wéét ik nu wat waar en onwaar is?

tussen

U weet dat niet? Hoe treurig. Ik zal het uitleggen.

tussen

Ware liefde heeft veel gradaties. Om het hoogste te voelen, dient u het kleinste te leren herkennen. Dat kan komen in de vorm van genegenheid, ontroering of mededogen. Is u een natuurliefhebber, dan vindt u ware liefde bij de aanblik van dauw op het gras, die daarop elke ochtend schijnt te liggen. Culturele Liefdescursisten ervaren ware liefde bij een eerste steen van het nieuwe museum voor prachtige schilderijen. Een jong hondje dat u vol vertrouwen aankijkt. Een baby die op uw schoot in slaap valt. De eerste klanken van een concert. Of een oude mevrouw die dankbaar is omdat u haar voor laat gaan in het drukke warenhuis.

Zulke gevoelens zijn onschuldig en zuiver.

Daar gaat het om.

Dat is de kern.

tussen

Leer waarheid voelen in kleine emoties, zoals genegenheid. Dan kunt u waarheid herkennen in grote, zoals liefde. Zo zult u in staat zijn ware liefde te herkennen.

tussen

Volgende week dinsdag is het Valentijnsdag. En hoe staat het met uw romantische moed dit jaar? Vorige week vroeg ik u te bedenken aan wie u nooit een ansicht zou durven te sturen, en dat is - quelle surprise - precies degene aan wie u natuurlijk bij voorkeur iets zou sturen. Gewoon doen, Liefdescursisen, net als het huiswerk van deze week. Daar kom ik in de komende Liefdesles op terug.

tussen

Het is u duidelijk dat ik uw inzet verlang, Liefdescursisten. U bent niet zomaar in mijn klas terecht gekomen, zoals u zelf heel goed weet. Huiswerk bijhouden, doen wat de Liefdesdocente zegt en als het te moeilijk wordt, alles nog eens doornemen in het Archief. Dit Cursusjaar leert u hoe liefde werkt en dat is ingewikkelder dan een wekker in een zinken emmer.

Volgende week maandag meer educatie. Dan las ik ook een controlevraag in, zodat u blijft opletten. Op maandag 12 februari behandel ik de Liefdeswet die net als vorige week over mannen gaat en die luidt: De Man Is Een Jager. Is dat zo, waar haalt hij zijn munitie vandaan en is de vrouw moreel verplicht om voor prooi te spelen? Beklemmende vragen, maar aanstaande maandag verneemt u het antwoord van moi,

Uw liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Leidse Liefdescursus