De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht Troost bij Tegenslag
Alleen! Altijd alleen!

Les 9: "Ze moeten me niet"

Leiden, maandag 4 maart 2013

Lieve Liefdescursisten,

Het is een klacht die ik slechts af en toe hoor, maar die natuurlijk zeer vaak voorkomt. U heeft een Geliefde en die Geliefde heeft ouders. Of vrienden en vriendinnen. Of een ander clubje waarover u alleen maar goeds hoort, zo lief en zo leuk als ze zijn, nou. En die schattemensen zijn vol verlangen om ook u in de armen en in het hart te sluiten. Opgetogen gaat u met de Geliefde mee, ellendig komt u weer terug. Ze moeten u niet. Hoe kan dat nou?

tussen

Verliefdheid is een omvattend gevoel. Iemand die op u verliefd is, weet zeker dat ook anderen dat kunnen of zullen zijn. Daarom gaat prille verliefdheid vaak samen met felle jalouzie, maar dat terzijde. Waar het hier om gaat, is de rose bril waardoor naar u gekeken wordt. U bent ideaal. Ja, in combinatie met de Geliefde. Andere combinaties staan nog te bezien.

Wat ook als combinatie te bezien is, dat is die van uw Geliefde en dat clubje. In dit verband is het voorstellen aan de ouders een onthutsende ervaring. U heeft een Geliefde die zo geweldig is en hoe kunnen er dan zulke walgelijke ouders aan vastzitten? Is uw Geliefde misschien een vondeling?

Neen. Dat wil zeggen, vrijwel nooit. Op korte termijn kunt u zich troosten met de gedachte dat opa en oma van de Geliefde waarschijnlijk bij leven net zulke engelen waren, dus alle goede eigenschappen hebben een generatie overgeslagen. Op langere termijn dient u een strategie te hebben. Want ten eerste: hoe gaat u om met walgelijke schoonouders, en ten tweede, hoe zullen ze met u omgaan?

tussen

Wat zijn de mogelijkheden?

  • U besluit alle contact te vermijden. Geen verjaardagen, geen feestdagen en straks kan uw Geliefde er met de kinderen alleen naar toe, u vindt alles best zolang u maar niks hoeft.
  • U doet alsof er niks aan de hand is, omwille van uw Geliefde. Die mag niet tussen twee vuren komen te zitten.
  • U gaat de schoonouders gedragsinstructies verstrekken, zoals zij het ook aan u doen.

tussen

Ik zeg het maar meteen, alle opties zijn fout. Van de laatste mogelijkheid komen grote ruzies waarna u geen schoonouders meer heeft maar ook geen Geliefde. De voorlaatste optie houdt u gewoon niet vol. En de eerste roept vragen op, waarna u vroeger of later in de laatste optie zult belanden, en die laatste optie werkt niet.

Wat u moet doen, is iets van alles. Geen zware gesprekken, geen uitleggen, geen discussies. Beperk het aantal bezoeken tot een X aantal keren per jaar en laat uw Geliefde beslissen wanneer u op bezoek moet, en ook hoe lang dat duurt. Dan is het een kwestie van volhouden. Er is evenwel nog een aandachtspuntje dat u niet uit het oog mag verliezen.

Geliefdes kunnen op de zeer langere termijn op hun vader of moeder gaan lijken. Het kan. Het hoeft niet. Maar zie de mogelijkheid onder ogen en begin te bedenken of u daar tegen kunt. Zoek de signalen, luister naar familieverhalen of het vaker voorkomt.

Natuurlijk valt het u een beetje tegen dat er geen pasklare oplossing voor is, wanneer u geconfronteerd wordt met walgelijke schoonouders. Maar u kunt troost vinden in dat hele eenvoudige: begrens het contact. Dat weet u bij de eerste stap over de drempel hoe laat u weer weg mag en dat u pas over een hele lange tijd weer hoeft. Stemt dat idee niet opgewekt? Inderdaad.

Ik kan u uit eigen ervaring zeggen, dat deze methode werkt. Eens moest ik mee naar een afschuwelijk feest en na enig onderhandelen was afgesproken dat we na drie uur weg gingen. De volle drie uren lang was ik de ziel van het feest, want ik wist: straks mag ik weg. Maar de Geliefde meende dat ik het naar mijn zin had, dus besloot hij langer te blijven. En we waren met zijn auto. Dat waren twee leermomenten tegelijkertijd: duidelijkheid over de werking van de afspraak verschaffen en altijd zorgen voor eigen vervoer.

tussen

Aanstaand maandag ga ik in op een probleem dat prille relaties vaak vroegtijdig in de knop knakt. U ontmoet een kandidaat-Geliefde en die blijkt geweldig, alleen die foelelijke kleren! Wat nu? Vrouwen met broekrokken of overmatig veel strikken in het haar, mannen met de trui achter de riem gepropt, lelijk haar, te grote jas, de schrik kan overal door komen. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het vooral vrouwen zijn die zich ergeren aan de uitmonstering van de man, maar de man lijdt er dan weer onder dat hij geen fijne kleren aanmag. Hoe komt u daaruit? Volgende week hoort u het van

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan