De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht Troost bij Tegenslag
Alleen! Altijd alleen!

Les 5: "Niet zo dichtbij, graag"

Leiden, maandag 4 februari 2013

Lieve Liefdescursisten,

De vraag die mij het vaakst gesteld wordt, dat wil zeggen na 'Komt het weer goed?', is die over het vinden van een Geliefde. De wereld is vol mensen, maar u kunt niemand vinden. Het hoe en waar ontgaat u volledig. Soms neemt u dan de eerste de beste op wie u verliefd bent. Maar verliefd en geliefd, dat is twee. Dit laat ik verder over aan de filosofie. Deze week zal ik u een verrassend eenvoudig advies geven als het gaat om het vinden van een blijvende liefde.

tussen

In één woord: ruiken.

tussen

Ontmoet u iemand, die in alle opzichten is wat u zoekt, snuif dan voorzichtig aan dat ideaalbeeld. Behoedzaam, want het mag niet opvallen. Dan heeft u verschillende mogelijkheden:

  • U ruikt niets. Dan gaat uw ideaal te veel in bad. Ga samen flink wandelen en ruik nog eens.
  • U deinst instinctief terug. Franse parfum is het niet wat u ruikt.
  • U heeft moeite uzelf los te maken van deze geur. Dat een hals zo kon ruiken, dat wist u niet.

tussen

Al kan de eerste optie naar een situatie van smetvrees of andere dwangmatigheden wijzen, slecht is dat niet. Hooguit lastig. Of complex. Of juist heel aanvullend op uw levensstijl wanneer u chronisch chaotisch bent, al zal het dan ook een eeuwige strijd opleveren die wellicht uw liefde overleeft.

Bij de tweede optie is het fini. U kunt niet iemand kussen die onaangenaam ruikt. De liefde van de mens gaat via de neus, en daarmee heb ik optie drie als ideaal aangewezen. De vraag is alleen: ideaal, maar waarvoor?

Neem nu Henk S. uit Rotterdam. Een bescheiden man, die weinig van het leven verlangt. Hij heeft een baan in de haven, een eigen huis en genoeg lege avonden om aan een vrouw te besteden, kinderen geen bezwaar. Henk heeft recent een vrouw ontmoet die naar viooltjes rook. Dus, dezelfde avond belandde hij met haar in bed. 's Morgens werd hij gelukkig wakker. Zij was verdwenen, net als zijn portemonnee. Op haar hoofdkussen rook het nog vaag naar die viooltjes.

Ik zal hier niet citeren wat Henk mij in zijn Rotterdamse onbevangenheid over de nacht mailde, maar daarmee is wel het belang van viooltjes voor hem duidelijk geworden. Voor de nacht. Voor overdag zijn aanvullende kwaliteiten noodzakelijk. Maar zonder de nachtluchten gaat het niet.

tussen

Wanneer u goed aan kandidaat-geliefde ruikt, heeft u een beslissende uitslag. Nog even over het hoe. Het beste is om achter de kandidaat te gaan staan, dan over de schouder te buigen om zogenaamd iets aan te wijzen ("Kijk, een wolk"). Dan ademt u met halfopen mond de ander diep in, vanaf zijn of haar hals, tegen de haargrens aan. Indien u twijfelt, probeert u het dan eerst met kleine huisdieren. U dient een dierlijke harmonie te ervaren, voordat u naar het geestelijke niveau kunt.

Nu iets anders. Vooral in de prille verkeringen ziet men dat er nogal eens een cadeau wordt gegeven. Dat is op zich goed, ware het niet dat deze presentjes af en toe nogal walgelijk zijn. Zelf heb ik eens bloemen gekregen van een benzinepomp, ook daarnaar ruikend, die me werden overhandigd alsof het de sleutels tot de hemel waren. Goed bedoeld, hoor. Maar buiten proporties. De man in kwestie verwachtte nog weken diepe dankbaarheid van mij. Dat is de vraag die in de volgende liefdesles centraal staat: moet u dankbaar zijn voor tweederangs cadeaus? U hoort het aanstaande maandag van

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan