De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht Troost bij Tegenslag
Alleen! Altijd alleen!

Les 6: "Dankbaar moet je zijn"

Leiden, maandag 11 februari 2013

Lieve Liefdescursisten,

Daar stond hij, de man die zich de liefde van mijn leven waande. In zijn handen had hij een bos bloemen, gehuld in cellofaan met bloemenopdruk. Ze kwamen van de benzinepomp, waar hij toch langs moest, maar hij overhandigde het cellofaan met een gezicht of het een kostbare Edelweis was. Of beter gezegd: hij keek of hij vreugde en dankbaarheid verwachtte voor een Edelweis. Ziehier zijn intenties: emoties afdwingen.

tussen

Destijd wist ik niet zo goed ermee om te gaan. Mijn opvoeding redde me. Ik bedankte, zei een paar aardige woorden over kleur en geur en zocht naar een vaas. De man in kwestie kwam er nog weken op terug: zijn attentheid, zijn smaak, zijn goede inborst, ja, hij was bepaald een hoofdprijs, dat had zijn moeder ook altijd gevonden. Wat ik zei? Variaties op: oja, aha, o.

En daarna zei ik: "We passen niet zo goed bij elkaar, geloof ik." Toen was het uit, en 't speet me niets.

Het ging me niet zozeer om de bloemen, maar om zijn intenties, en vooral: om die ellendige, laag-bij-de-grondse, schofterige onbenulligheid waarmee hij zijn kunstje dacht te flikken. Nu het me weer voor ogen komt, voel ik de drift oplaaien. Waar ging het nu eigenlijk om? Nou, daarom. Eerlijkheid. Wat zou u doen?

tussen

Een Aanstaande Geliefde geeft u het beroerdste cadeau dat u ooit heeft gekregen, met een gezicht alsof het een geschenk van de hemel is. En wat doet u?

  • Hetzelfde als de Liefdesdocente. Beleefd zijn. Daarna inzicht ontwikkelen.
  • U pleurt het cadeau het raam uit.
  • U denkt dat het aan u ligt en moddert door tot u weggestuurd wordt.

tussen

Fijn dat we het eens zijn. Dat had ik eigenlijk wel gedacht. Volledigheidshalve wil ik ook melden dat de tweede optie ook realistisch is. Eens kreeg ik een pot met Kaapse Viooltjes. Enfin.

Feitelijk is een incident als dat met bloemen van de benzine-pomp een geschenk voor uw liefdesleven. U doorziet de bedoelingen van de ander meteen en u kunt ernaar handelen. Doet u dat niet, dan komt er meer van hetzelfde. De Geliefde doet een mini-dingetje en verwacht van u een maxi-reactie. Blijft die uit, dan bent u de boosdoener. U krijgt dan verwijten over ondankbaarheid, over negatief in het leven staan, over zo-geen-mensen-overhouden. Daarbij moet u dubbele erkenning tonen, niet alleen voor het minidingetje, maar ook voor de verwijten ("Ik zeg dit omdat ik van je hou"). Leuker wordt het niet.

In vroeger tijden dacht ik altijd dat het aan mij lag. Jazeker, dat was de derde optie. Ik veronderstelde dat ik zeker te zachtjes had gezegd dat ik allergisch was voor lelies, of dat ik niet duidelijk was geweest toen ik zei dat ik niet meeging naar de gouden bruiloft van opa en oma. Misschien had ik het helemaal niet gezegd. Ik kon me ook vergissen. En dan bood ik nog mijn verontschuldigingen aan, ook. Later vond z'n man mij dan niet meer zo geestig en zelfstandig als toen hij me ontmoette. Dat waren hele moeilijke tijden voor mij, Liefdescursisten. Gelukkig kan ik er u voor behoeden.

tussen

U allen heeft inmiddels wel vernomen dat communicatie in de relatie belangrijk is. Helaas verneemt u daarbij niet hoeveel communicatie: een theelepel bij het avondeten, een emmertje in de ochtend? Het kan ook te veel van het goede zijn. Dan moet u de hele dag communiceren via sms'jes en appjes en daarna, laat in de avond, dient u zich nog af te melden ook. Zwijgen is goud, denkt u dan, maar dat durft u dan weer niet te communiceren. Wat u moet beginnen met een Geliefde die eindeloos en overloos praat, dat hoort u aanstaande maandag van

 

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan