De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Op Reis
Leidse Liefdescursus

L'amour met een postzegel
of: het nut van liefdesbrieven

Leiden, maandag 26 februari 2007

Lieve Liefdescursisten,

Nederland heeft tegenwoordig postzegels met een rookworst erop afgebeeld. Ziehier ons cultuurgoed, volmaakt passend op de vierkante centimeter. Men zou erom emigreren.

Een envelop met een rookworstzegel gooit uw Liefdesdocente ongeopend weg. Volg mij hierin, Cursisten, dan kan de aandacht weer gaan naar de inhoud van die envelop. Zou daar een liefdesbrief in zitten?

tussen

Het merkwaardige van de liefdesbrief is, dat iedereen die wenst te ontvangen, maar dat slechts weinigen een liefdesbrief schrijven. En posten. Hoe kan dat toch?

tussen

Laat moi de mogelijkheden eens op een rij zetten:

  • U wilt geen liefde geven, alleen ontvangen
  • U bent bang dat uw allertederste gevoelens via het kopieerapparaat in duizendvoud vermenigvuldigd zullen worden en daarn zal iedereen om u lachen
  • U weet niet hoe het moet

tussen

Ik zou zeggen, met het oog op de ontelbare vermenigvuldiging, dat het zaak is een mooie liefdesbrief te schrijven. Zo bezien is het een advertentie voor uzelf. In deze overweging ligt het Leermoment van De Week verscholen: u bent uw liefdesbrief.

tussen

Eerst een waarschuwing. Een liefdesbrief versnelt de bestaande ontwikkelingen, wat die ook zijn. Weest u zich hiervan bewust, Liefdescursist. Voelt de Beoogde Geliefde een sprankje van twijfel, dan zal dat groeien tot een afwijzing. Is er evenwel een sluimerend verlangen, dan zal dat gewekt worden.

tussen

Uit uw mails blijkt vaker dan mij lief is een consumentengedrag. U eist liefde, en wel meteen, anders wilt u een drie-stappen-handleiding van mij om liefde te vinden, als ware het de dichtsbijzijnde bushalte, bestemming l'amour. Begin eenvoudig, zeg ik u, begin met een liefdesbrief te sturen.

tussen

Dan nu de brief zelf. Die heeft een doel (liefde opwekken, samen uit eten, huwelijksbelofte ontvangen) en zet daartoe middelen in: de schoonheid van uw handschrift (oefenen!), de luxe van het briefpapier (nee, niets uit de printerla), een fraaie postzegel (de koningin is altijd goed) en naturellement uw woorden. Wat heeft u eigenlijk te zeggen?

Aanhef. Lieve....

Aankondiging. Misschien ben je verrast door deze brief, maar ik wilde je graag...

De zaak. Ik hou zo veel van je, dat ik altijd...

De vraag. En daarom wilde ik je vragen, of je...

Afsluiting. Denk er over na, en hopelijk kun je dan volgende week...

Hierop zijn er duizenden varianten, die u zelf kunt bedenken. Wees origineel, want mijn tante in Parijs, die meer heeft gelezen dan u zult kunnen schrijven, laat u weten dat saaie liefdesbrieven elke prille romance doden.

tussen

Volgende week neem ik u verder op het ingeslagen romantische pad. Dan vertel ik u over liefdesbrieven die zo mooi zijn, dat zij de afzender ervan in de schaduw stellen. Deze harde les leerde ik door mijn kortstondige omgang met J. uit Duitsland. Hij pakte de zaken grondig aan en wat daarvan de nadelen zijn, verneemt u op maandag 5 maart van moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan