De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Kommer & Kwel
Liefdescursus

Les 18: Wantrouwen

Leiden, maandag 25 april 2011

Lieve Liefdescursisten,

Wellicht ben ik in een vorig leven Miss Marples geweest, de onvermoeibare detective die alle zaken tot een goed einde wist te brengen. De waarheid kwam boven tafel, het recht zegevierde en de schoften konden gaan. Miss Marples had in deze tijd van het internet een geweldige bisnis kunnen opzetten. Al die wantrouwige Liefdescursisten die bij haar workshops konden volgen, het geld was niet te tellen geweest.

Wij leven in een tijd vol liefdesverlangen en wantrouwen. Dat is een ongelukkige combinatie. Zodra wij een sprankje liefde voelen, halen wij naam en toenaam van de Mogelijke Geliefde door Google heen. Helpt dat lief te hebben? Neen. Zult u het dus vpprtaan laten? Neen.

tussen

Wantrouwen kan terecht zijn. Maar daarvoor heeft u eerst ervaring met de Mogelijke Geliefde nodig. Veel ervaring. Bijvoorbeeld ook de ervaring dat de gesprekken niet goed gaan, dat bepaalde vragen geen antwoord krijgen. Er kan sprake zijn van een Geliefde die een trouwring draagt die een erfstuk is. Let u daar even op? Vraag nog even door naar opa die zo tragisch overleed.

Pas na al deze ervaring, kan het tijd zijn om te gaan wantrouwen. Is het wel waar wat de Geliefde zegt? U moet het weten en dus gaat u op onderzoek uit.

Maar u gaat niet van te voren al wantrouwen. Wanneer u nog nul en niets van de Geliefde weet, die u immers alleen heeft ontmoet in een kroeg of via een datingsite. Zegt de Geliefde Henk te heten, dan schiet er een vlam van wantrouwen door u heen: Henk? Henk? Dat is vast niet waar. In Google stopt u voornaam in combinatie van trefwoorden.

Wat u dan onderzoek noemt, is in feite destructief wantrouwen. U vernielt ermee elk sprankje vertrouwen dat u ooit had kunnen voelen. De modus wantrouwen is de uwe, en de liefde zal niet bloeien. Probeer eerst iemand te leren kennen, voordat u op onderzoek gaat.

tussen

Helaas kan het ook zo zijn, dat uw Vaste Geliefde niet degene blijkt te zijn die u dacht dat de Vaste Geliefde was. In extreme gevallen ontdekt u een schaduwgezin dat verrast is u te ontmoeten. Banaler en vaker voorkomend is de leugen, de leugen over alledaagse zaken.

tussen

Als u nu braaf-ontzet hebt meegeknikt over hoe erg dat toch is, kijkt u dan ook even in de spiegel? De zogenaamde kleine leugens om bestwil, die u misschien rubriceert onder 'tact', kunnen voor uw Geliefde iets heel anders betekenen. Jazeker, een leugen. Dat wil niet zeggen dat u in een liefdesrelatie altijd de grove waarheid moet spreken. Liegen mag evenmin. Het gaat er dus om, dat u met de Geliefde een evenwicht vindt in wat u wel zegt en wat niet, en ook hoe u het zegt. Intimiteit is niet alles weten. Intimiteit is vertrouwen in onwetendheid.

tussen

Het kan ook zo zijn, dat de tegengestelde situatie bestaat. Iemand heeft nul kinderen, nul huisdieren en nul hobby's. Is dat erg? Dat ligt eraan. Misschien heeft uw Geliefde een leidende hand nodig, of houdt de ander gewoon van ledigheid. Onderzoek de situatie en beslis of u er op lange termijn tegen kunt. Dan gaat u weer op motortocht door Ierland om thuis te komen bij iemand die nog steeds in dezelfde stoel zit, achter dezelfde gordijnen. Is dat geborgenheid of reden tot moord?

tussen

Aanstaande maandag ga ik dieper in op de kwestie van het vertrouwen en het wantrouwen. Als iemand een enkele keer liegt, is dan alles onwaar? Is met de eerste barst de vaas al helemaal stuk, of kan het helen? Uit wantrouwen komt de helft van al het dataverkeer voor, al die mensen die de gangen van een ander napluizen. Of dat zinvol is, en wat u moet doen ingeval u per ongeluk zelf heeft gelogen, verneemt u volgende week van

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan