Leidse Liefdescurus
De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Liefdeslessen V.G.
 

Les 12: Wanneer heb ik een relatie?

Maandag, 11 januari 1999

Lieve Liefdescursisten,

Tegenwoordig is iedere variant denkbaar. Vriendschap vermengt zich met romantiek, op de werkvloer kennen de collega's het verschil niet meer tussen een compliment en sexuale intimidatie en liefde is veelal een wegwerpartikel dat even snel aan- als afgeschaft kan worden. Wat een relatie is, weet bijna niemand meer. Op zich juich ik het toe dat er meer keuzemogelijkheden zijn. Très bien! Het is alleen jammer dat met de nieuwe openheid een nieuw taboe is ontstaan en dat rust op de vraag waar men aan toe is met een ander. Omdat alles kan, lijkt ook alles mogelijk. Hoogst verwarrend.

roos

Stel, u gaat al enige tijd om met een eventuele Geliefde. Samen lachen, praten en zelfs kussen. Het lijkt op een moderne vriendschap, maar toch is het dat niet. Het woord 'verliefdheid' krijgt u niet gezegd, en die ander al evenmin. U wilt niet overmatig kwetsbaar zijn door verboden vragen over gevoelens te stellen, maar u zou graag willen onderzoeken of u een relatie heeft. Wat nu? In deze les daarop het antwoord.

roos

Eerst een handzame tip. Als u zich intensief afvraagt of u een relatie heeft, dan is er al wat aan de hand. Tijd voor stap één. Maak een lijstje van signalen en interpretaties en neem deze met een derde door. Dat heet in het bedrijfsleven een 'reality check'. Lelijk, hè? U krijgt hopelijk de bevestiging dat u niet aan overmatig wensdromen lijdt en dat geeft moed voor de volgende stap.

roos

Stap twee bestaat uit het verzamelen van meer informatie. Dat kan bijvoorbeeld door de Mogelijke Geliefde een beetje te provoceren. Maak eens een pseudo-nonchalante opmerking over een ex-geliefde die misschien in uw leven terug komt. Geef doelbewust een geschenk, zoals ik in de vorige Liefdesles heb uitgelegd. Wees op andere momenten ongewoon zwijgzaam, vrolijk of aanhankelijk. Kortom: als u niets durft te vragen, moet u iets anders doen. Zo krijgt u meer kennis van de situatie waarin u zich bevindt.
Reageert de ander sympathiek en belangstellend, dan is eerder sprake van vriendschap dan van romantiek. Wordt de ander daarentegen knorrig, snauwerig of hinderlijk afstandelijk - afspraken worden afgezegd, uw uiterlijk opeens becritiseerd - dan geeft dat moed voor de toekomst.
Wie eenmaal weet op het romantische spoor te staan, kan met behulp van de liefdeslessen daarin voortgaan.

roos

Alleen, schakel jamais, ik herhaal jamais, een vriend/in in om die ander te polsen. Voor informatie uit de tweede hand koopt u niets. U moet zelf op onderzoek uit. Ga maar pionieren.

roos

Stap drie: benoem het onuitgesprokene. Is het vanzelfsprekend dat die ander aanwezig is op uw verjaardag en met zogeheten feestdagen uw tijd deelt? Denkt u aan een 'wij'? En spreekt u samen weleens over volgende week, volgend jaar en straks wanneer we oud zijn? En dan de hamvraag: zou het u beiden verbazen, schokken en teleurstellen wanneer de ander al deze verwachtingen met een derde realiseerde?
Heeft u op de meeste vragen 'ja' moeten antwoorden, dan is de kans zeer groot dat u een relatie heeft. Doe meer van hetzelfde en over een maand of wat kunt u er gewoon over spreken met de Geliefde.

roos

Schrijf me gerust voor nadere toelichting. Wees snel, want nu ben ik nog lief, maar volgende week bespreek ik hardvochtig wat u te doen staat als liefhebben een neurose wordt. In de Opfriscursus geef ik een beetje tegenwicht met het antwoord op de vraag hoe u een vaste relatie leuk kunt houden.


Tot volgende week maandag!

Uw enthousiaste Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Spreuk van de Week

Twijfel voert tot onderzoek,
onderzoek tot vooruitgang en kennis.

Thomas Buckle

sluit