De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Droom & Daad
Leidse Liefdescursus

Romantisch Telefoneren (2)

Leiden, maandag 3 februari 2003

Dierbare Liefdescursisten,

U heeft gelijk, het leven is onrustig. Nauwelijks durft u dankzij mijn practisch-romantische liefdeslessen iemand aan te spreken, of u beseft met bang kloppend hart dat Valentijnsdag komt. Het is waar. Velen beven, sommigen van verlangen, anderen van vrees. Daarover later meer, eerst rondt moi uw kleine opleiding inzake het romantisch telefoneren af. Want een Valentijnskaart zenden is mooi, maar u dient de gevolgen daarvan te kunnen dragen. Leer dus romantisch telefoneren.

blaadje

Vorige week legde ik de basisbeginselen van het Romantisch Telefoneren uit. Uw huiswerk bestond uit het dagdromen over een romantisch telefoongesprek dat door u gevoerd werd. Verliep dat een beetje naar wens?

blaadje

Aha.

blaadje

Ja, als u nergens op voorbereid bent en vertrouwt op 'spontaniteit' of verwacht dat een gesprek 'vanzelf' gaat, dan gebeuren er ongelukken. Naturellement!

blaadje

Tijd voor de praktijk van alledag. U belt een Mogelijke Geliefde op. Uw doel is het maken van een afspraakje. Naar de bioscoop, thee drinken of samen uit wandelen, wat het ook is, maar u heeft het duidelijk voor ogen. Rrrrrring!
U stelt zich voor. Nee, niet alleen de voornaam. Noem uw hele naam. Dat is wel zo aardig en volledig. Misschien kent uw Mogelijke Geliefde wel meer hondjes die Fikkie heten. Indien u alle aandacht wenst, vraagt u die door uw hele naam te noemen.

blaadje

Er waren Liefdescursisten die na het voorstellen al meteen in de problemen raakten. De Mogelijke Geliefde wist even of langer niet meer wie er aan de telefoon was. Dan stotterde de Liefdescursist wat, ontmoette een ijzig zwijgen en hing vervolgens maar op. Voor nog eens opbellen ontbrak vervolgens iedere moed. Moraal: hou een zin gereed om de Mogelijke Geliefde aan uw bestaan te herinneren. Dat hoeft niet bot te zijn. Aardig mag ook. Varieer bijvoorbeeld op de volgende zin:
"We zien elkaar zo vaak in de bus naar het kantoor, dat ik je graag eens opbel. In de bus is 't te druk om te spreken."
O ja! denkt die ander. Van pure opluchting is hij of zij meteen vriendelijker. U kunt eventueel vragen hoe het met die ander gaat, maar niet als u elkaar dezelfde dag nog gezien hebt. Wat ik zeer aanbeveel, is een vraag of het nu schikt. Al te vaak neemt men maar aan dat een ieder op elk moment bereid is de telefoon op te nemen. Die gedachte alleen al rechtvaardigt de aanschaf van een antwoordapparaat.

blaadje

Daarna heeft u het over iets feitelijks. Neem iets uit het dagelijkse leven, een gezamenlijke interesse of - het allerbeste - stel een vraag. Het mag niet te gezocht of te ingewikkeld zijn, want dat wekt argwaan. Als u een logische reden presenteert voor het telefoongesprek, kan de Mogelijke Geliefde eraan wennen om met u te spreken. Ontspanning is goed.
Zeg bijvoorbeeld: "Ik vroeg me af, of je gezien hebt dat (noem hier de titel van een film) aanstaande donderdag in de bioscoop draait."

blaadje

Ook na een dergelijke vraag kwamen Liefdescursisten in het moeras terecht. Ja, dat had de Mogelijke Geliefde gezien, en een stompzinniger film bestond toch echt niet. Of: ja, en daar ging de Mogelijke Geliefde al met een Romantisch Afspraakje naar toe. Of: nee, en waar gaat die film dan over?
Moraal: wees voorbereid op ja, nee en een vraag naar feiten. Verricht veldonderzoek. En gebruik in uw eigen woorden een zin als:
"Stompzinnig? Leg eens uit als je wilt, want ik hoor er vooral positiefs over."
Dus: u houdt de conversatie vast, neemt de ander serieus en toont belangstelling. Ideaal. U heeft toch wel een reserve-plan?
Ingeval van andere romantische afspraakjes blijft u kalm, ook al stort uw wereld in. Als u de Ware bent, zal dat vanzelf blijken. Even doorzetten. Negeer de romantiek en ga in op de feiten. Zeg dan iets als:
"Wat leuk voor je. Dan ken je misschien ook...?" Op de puntjes hoort de titel van een toneelstuk of andere voorstelling te staan. Raadpleeg de kranten. Wees voorbereid.

blaadje

Een enkele Liefdescursist droomde zich een heel Romantisch Telefoongesprek door. Toen ging het mis, natuurlijk op het kritieke moment. Nadat de vraag om samen uit te gaan gesteld was, zei de Mogelijke Geliefde "nee", was daarna kortaf, draaide de muziek op de achtergrond harder en besloot het telefoongesprek met een welgemeend: "laat me met rust."

blaadje

Wat is hier misgegaan?

blaadje

Het kan zijn dat:

  • U niet gelegen belde.
  • De ander veel voor u voelt en uit pure verlegenheid bot is. Verliefde mensen zijn onhandig.
  • Er iemand meeluisterde.
  • U aan uw telefoontechniek moet werken.
  • De ander toch minder voor u voelt dan u veronderstelde.

blaadje

Hoe nu verder? Eenvoudig. Als u werkelijk denkt de Ware voor die ander te zijn, probeert u het over zo'n tien dagen nog eens. Vraag dan nadrukkelijk of het gesprek gelegen komt. Blijf rustig, denk eraan om recht te zitten en regelmatig adem te halen. Dat is voor iedereen gemakkelijker. En als nee werkelijk nee is? Tant pis. Dan is die ander niet de Mogelijke Geliefde, maar slechts... een ander.

blaadje

Leermoment: als u met de Ware Geliefde wilt telefoneren, mag u best beginnen.

blaadje

Alors mes petits, ga eens dagdromen over het romantische telefoneren. Volgende week zet ik de puntjes op de i. Maar ik richt mij ook op een nieuw liefdesonderwerp en dat betreft Valentijnsdag. Wat moet u doen en wat kunt u beter laten? Kan men er te vroeg over nadenken? Dat zeg ik u maandag 10 februari, de week van Valentijn. Wat is uw allerliefste Valentijnswens, vraagt u indringend moi,

uw dromerige Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan