De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Bijles

Liefde per post

Leiden, maandag 21 februari 2005

Lieve Liefdescursisten,

Velen onder u hebben gezucht onder het leed dat Valentijnsdag heet. Ondanks alle goede voornemens stuurde u geen kaart, of u ontving zelf niets of wel, maar dan van de verkeerde. U heeft het alweer bijna verdrongen, maar dat zal ik niet toestaan. Voor u als Liefdescursist hoort het elke dag Valentijnsdag te wezen. Zolang de postbodes werken en u naar liefde verlangt (of die wenst te behouden), zolang is er voor u werk aan de winkel. Anders gezegd: wat heeft post met romantiek te maken?

roos

Veel. Het romantisch effect van papieren post is de laatste jaren alleen maar gegroeid. Dat komt door de tegenstelling met de moderne communicatie-middelen. Men zendt sms-berichten, mailt er lustig op los, gebruikt de mobiele telefoon ("Ik ben in de trein") om zogenaamde gesprekken te voeren. Alles even lelijk en plat. Snel vergeten, ook. Denk nu aan de eeuwigdurende liefdevolle aanwezigheid van papieren post.

roos

Ik zou zeggen: doe uw voordeel met deze wetenschappelijke observatie. Stuur een ansicht. Schrijf een brief. Nee, niet met de computer. Met de hand. En gebruik liefst een vulpen, vloeiende inkt die kan uitlopen is gevoelig, kwetsbaar. Dat is een harts-beweging die elke gealfabetiseerde Liefdescursist moet begrijpen.

Met de geschreven post stuurt u de ander een geschenk. Iets om vast te houden, om naar te kijken, de geur van papier om aan te ruiken, woorden om te lezen en te herinneren. U stuurt liefde per post.

roos

Mij is gebleken dat vooral de man het problematisch vindt om zijn Geliefde een geschreven woord van liefde te sturen. Of het nu gaat om een Geliefde te veroveren of te behagen, zijn bezwaren zijn identiek:

"Ze weet het toch?"

"Opbellen is veel handiger, dan krijg ik meteen antwoord."

"Ik weet niet wat ik moet schrijven."

"De postzegels zijn op."

"Maar we zien elkaar toch morgen?"

roos

Deze redeneringen doen moi wenen. Want ik heb het toch zo vaak en zo goed uitgelegd. Ik ween tranen om de grote taak die mij nog wacht, een taak zo zwaar maar ook zo mooi, dat ik me nimmer afvraag.. mais... terug naar de kwestie.

De man is een gebrekkige Liefdescursist als het op post versturen aankomt. Hij ziet praktische oplossingen, waartegen ik romantische bezwaren heb. Sterker nog, alles in mij verzet zich tegen de idee dat de liefde praktisch moet zijn. Gebrek aan postzegels, frequentie van ontmoeten, of emotionele sloomheid, het mag nooit een reden zijn om tekort te schieten. Evenmin een excuus.

Moi boort haar hakken in het asfalt en eist: de man moet romantische post verzenden. Beginnend met eens per veertien dagen. Daarna de verzending onregelmatig opvoeren.

roos

Romantische post kan zijn: een brief, een ansicht, een klein friemelkladblaadje met enkele woorden, desnoods een suikerzakje uit de lunchroom waar hij met zijn Geliefde koffie dronk, en alles dat verder herinnert of verwijst naar de innige band die er bestaat of waarnaar hij verlangt.

Wat u schrijft? Tout simple. Uw woorden verwijzen naar wat er was, is of mogelijk zou kunnen zijn. Dus: een gemeenschappelijke herinnering ("Het was zo fijn om zondag met je te wandelen"), een gedeeld samenzijn ("Ik kijk ernaar uit je vandaag weer te zien") of een wens ("Zou je vrijdag met me uit eten willen?").

Daarmee bent u belandt in het Leermoment van deze Week: romantische post is emotioneel.

roos

Door geschreven post te sturen, vordert u op het romantische pad. Ja, of u verdwaalt, maar dat valt op te lossen door eens wat bijles Nederlandse taal dan wel Omgangsvormen te nemen. Uitvoerige en onleesbare brieven vervelen snel. Kort en lief, bij voorkeur vaak, dat is de ideale romantische post. Nooit was het eenvoudiger een ander gelukkig te maken.

roos

Aanstaande maandag ga ik u leren hoe u een romantisch gesprek moet voeren. In het 'echt', zeker, dus niet via een brief of aan de telefoon. Al te vaak spreekt u met een mogelijke Geliefde zoals u met personen spreekt die u 'maatjes' noemt. Dat is toch een ander type gesprek. Dat merkt u vanzelf, als de Geliefde meer 'maatje' en minder Geliefde wordt. Dan is het te laat, en heeft u geen Geliefde meer maar wel een nieuw 'maatje'. Eigen schuld. Uw schuld. Er behoren nu eenmaal elementen in uw conversatie voor te komen, die romantisch zijn. Welke dat zijn, verneemt u op maandag 28 februari van moi,

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

sluit