De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Afspraakjes
Afspraakjes

Les 12: Romantisch gedrag (1)

 

Leiden, maandag 29 maart 2010

Lieve Liefdescursisten,

Ziezo, als u goed heeft opgelet, bent u deze week helemaal klaar voor de romantiek. De lente zit mee, en voordat u gaat klagen: weet u nog, die verschrikkelijke vorst? Precies. We hebben dus heerlijk weer. In de vorige Liefdeslessen heeft u geleerd hoe u iemand mee uit kunt vragen en dat heeft u ook gedaan. Doe het anders alsnog. Bindingsangst? Daar doen we niet aan, Cursisten. Allemaal Hollywood-onzin. Wij leven in Nederland.

tussen

U heeft dus een romantisch afspraakje. Soms moet u even door wat afwijzingen heen voordat het lukt. Dat geeft niet. Zo ontdekt u wat uw Romantisch Gemiddelde is. Twee op de tien, drie op de tien die Ja zeggen? Eentje op de vijfentwintig? In dat laatste geval moet u vierentwintig keer afgewezen worden voordat u een "ja" hoort. Even doorzetten dus.

tussen

Romantiek.

tussen

Op een romantisch afspraakje gedraagt u zich romantisch. Dat is een oerwet die velen niet kennen maar die iedereen dient te gehoorzamen.

Romantiek is geen kwestie van toeval, chemie, vorige levens of zielsgenoten. Karma heeft er evenmin iets mee van doen.

Wilt u romantiek, dan moet u zich romantisch gedragen. A leidt tot B. Wilt u B, doe dan A.

tussen

Het voorgaande heeft onverbiddelijke consequenties. U gaat bijvoorbeeld niet drie keer zoenen ter begroeting. Afgezien van het feit dat zoiets bepaald onfris is, heeft het ook iets nonchalants. Kuskuskus gaat het de hele dag door, zonder onderscheid des persoons. Net zoals een hondje tegen elke straathoek plast. Nee, charmant is het niet. U geeft dus een hand. "Dag...", zegt u, en op ... noemt u de naam. Dat kunt u hartelijk en blij zeggen. Oefen daarmee. Er is iets tussen hyperblij en lauw. Kussen dus niet. Niet.

Wat u wel kunt doen, is denken aan kussen. Dat leidt, zoals ik al in de eerste les uitlegde tot romantische spanning. Dat heeft u nodig.

Wat u ook niet doet, is klagen. Niet over de files, het gebrek aan parkeerplaatsen, de trein die te laat was, het klamme weer, dat ze net niet de koffie hebben die u wilt en dat de wasmachine stuk is. Als u dat doet, ontstaat er een negatieve sfeer. Eerst niet, als uw romantisch afspraakje blij meepraat. En dan opeens zit u als twee depressievelingen tegenover elkaar. Dat blijft beroerd. Dus: niet klagen. Wees positief, wat er ook gebeurt.

Nu de activiteit. U moet iets gaat doen, wat een gezamenlijke ervaring oplevert. Niet koffie-drinken, dat leidt tot moeilijke gesprekken diie nooit meer uit te gummen zijn. Dineren evenmin. Ja, iedereen moet eten maar niet met elkaar. Op uw romantisch afspraakje dient u iets te doen dat enthousiasme opwekt. Bedenk zelf iets. Klimwanden, kermisschieten, kanovaren, een interactieve luistertocht in eem museum, samen naar een vreemde stad met een plan, u moet iets doen, doen, doen.

Want dan enthousiasme, dat is de verbinding tussen u en de ander. Daardoor kan de romantische energie gaan stromen.

Onthou daarbij dat u geen klussenbedrijf op teambuilding-uitje bent. Drink samen warme drankjes onderweg, maak complimenten en flirt.

tussen

Of u niet gewoon eerst kunt kijken of het klikt, vraagt u.

  • Klikken gaat niet vanzelf. Klikt u met iemand op een chagrijnige dag?
  • Of klikt u met een groot chagrijn?
  • Dat bedoel ik. Enthousiasme, dus.

tussen

Samengevat: romantiek is een resultaat. Doe er iets voor.

tussen

Liefdescursisten, ik hoorde u heus wel morren. Flirten en complimenten geven, alsof dat zo gemakkelijk is. Ja, dat dacht ik wel. Bij nader inzien vind ik het beter dat u uw romantisch afspraakje nog een week of wat uitstelt. Als u dat immers zo moeilijk vindt. Volgende week zal ik u hierover nader voorlichten. U verneemt meer op maandag 5 april van


uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan