De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Liefdeswetten
Leidse Liefdescursus

Wet 9: Verliefdheid Laat Zich Niet Dwingen

Leiden, maandag 20 februari 2006

Lieve Liefdescursisten,

Dwingen, dwingen, wat is dwingen? Kan men een poes dwingen om te blaffen? Jawel, maar men moet dan wel lang willen wachten op het verlangde geluid. Kan men een ander dwingen om u lief te hebben? Neen, zeggen de preciezen. Misschien, menen de rekkelijken. Ik plaats mij boven het geschil. Wat laat de praktijk, moeder van alle inzichten, zien?

tussen

Eerste voorbeeld. U heeft een mogelijke Geliefde ontmoet, die op papier aan al uw wensen en verlangens tegemoet komt. Eigenlijk zou u meteen willen trouwen, droomt u, maar inmiddels weet u ook wel dat het beter is elkaar nog eens te zien. Tussen de vorige en de volgende ontmoeting ligt de eeuwigheid van een week.

Elke dag denkt u aan die ander. U luistert naar romantische muziek en dagdroomt over de toekomst. Hoe gelukkig u zult zijn. Hoe de kinderen zullen heten. Hoe u samen oud zult worden.

Gaat u toevallig een nieuwe jas kopen, dan bedenkt u of de Mogelijke Geliefde die jas mooi zou vinden. Passeert u een restaurant, dan kijkt u even op de menukaart; misschien is het geschikt om samen heen te gaan. Wanneer de zon schijnt, wilt u samen wandelen, want dat is zo fijn.

Alles kortom, staat in het teken van de komende liefde. Alle gevoelens die u verwacht te zullen voelen, voelt u nu. Eigenlijk bent u verliefd op krediet.

Kortom, u heeft zichzelf verliefd gemaakt.

tussen

Tweede voorbeeld. U zou graag willen dat iemand op u verliefd werd. U bent zo ideaal, vindt u, als die ander dat nou ook maar zag! Maar wiskundige liefdesrederingen helpen niet. Oude rituelen evenmin. Dreigementen lijken zinloos, en chantage evenzeer. In uw liefdeswanhoop staat u inmiddels nergens meer boven. Het enige dat nog helpt is de rechtbank, die u een contactverbod oplegt.

tussen

Liefdescursisten, wat leert u hieruit? Eerst zelf nadenken. Dan verder lezen.

tussen

Ja, dat zelfgemaakte verliefdheid heel gemakkelijk kan leiden tot liefdesverdriet. Dat is een goed antwoord. Want als u bij zichzelf verliefdheid afdwingt, heeft u eigenlijk geen ander nodig. U zit zo vol van dagdromen, dat de ander alleen tegen kan vallen. Het is dan beter de ander nooit meer te zien. Geeft u zich maar over aan uw imaginaire liefde.

tussen

Er valt nog meer te leren uit de twee voorbeelden. Verliefdheid bij een ander kunt u niet afdwingen. U kunt alles doen wat u doet, en meer bedenken, maar het hart van die ander beslist autonoom of het u zal liefhebben. Ik hoor u verbijsterd vragen: maar Liefdesdocente, wat is dan de betekenis van verleiden?

tussen

Verleiden is laten zien, ruiken, voelen, de rozen ontdoen van elke doorn, is uw hand uitsteken naar de Mogelijke Geliefde... en dan wachten of de ander uw invitatie accepteert.

Er zijn platte geesten die met behulp van alcohol en andere middelen een ander tijdelijk hun wil laten doen. Vooral in bed. Dat is tamelijk dierlijk en heeft niets met romantiek van doen. Verleiden is uitnodigen voor liefde.

tussen

Verleiding valt te leren. Het huiswerk van de afgelopen weken richtte zich op het contact leggen met onbekenden, op een manier die voor hen aangenaam is. Onder hen bevindt zich uw aanstaande Geliefde. Wilt u die vinden? Maak dan het huiswerk.

tussen

De komende maandag zijn we weer dichter bij de lente. De eerste lentehormonen zijn inmiddels gesignaleerd, vandaar dat ik een wat biologisch getinte Liefdeswet aan u zal verklaren. Moet men inderdaad veel kikkers kussen voordat een van hen een prins blijkt te zijn? Veel kikkersoorten zijn inmiddels een beschermde diersoort, en dat heeft ook met die opvatting te maken, vernam ik. Wel, genoeg voor deze week. Meer op maandag 27 februari, dan ontvangt u nieuwe romantische explicaties van moi,

Uw liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Leidse Liefdescursus