De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Op Reis
Leidse Liefdescursus

De Canadees die wilde trouwen
of: je kunt het toch gewoon vragen?

Leiden, maandag 15 januari 2007

Lieve Liefdescursisten,

Eens, toen ik me mateloos verveelde, zocht ik amusement via het internet. Een zwoele oproep trof mijn oog en ik zond een gelijkgestemd briefje. Een week later telefoneerde ik dagelijks met Mr Right en een maand daarna pakte ik mijn koffers, stapte in het vliegtuig en vloog naar Canada. Want daar woonde hij.

tussen

Mr Right bleek verrast door mijn doortastend optreden. Dat ik hem van te voren instructies had gestuurd over de schoenen die hij moest dragen, had hij toegeschreven aan een charmant cultuurverschil. Toen noemde hij dat nog zo, in de eerste dagen van onze kennismaking.

Zoals het begonnen was, ging het verder. Als ik het nodig vond, betaalde ik de rekening van het restaurant. Wilde ik kussen, dan graaide ik hem naar mij toe. En toen het huwelijksaanzoek kwam, zei ik kordaat: "I don't think so."

Liefdescursisten, u begrijpt wel dat ik deze buitenlandse romance aanzienlijk ingekort aan u voorleg.

Het vliegtuig bracht me veilig terug en in Nederland had ik stof genoeg om over na te denken.

tussen

Die arme Mr Right. Hij was verliefd, maar ook bang. Ik was zo direct, daar schrok hij van, ik moest niet alles zeggen en zeker niet alles vragen, en al helemaal niet op die manier.

Welke manier?

Well...

Je bedoelt dat ik het zeg zoals het is en vraag wat ik wil weten? En dan ook antwoord verwacht en desnoods dezelfde vraag tien keer stel?

Mmmm.. I think so... that's probably... yes.

tussen

Ja, duidelijkheid is een groot goed in de Nederlandse cultuur, maar Geliefden in het buitenland waarderen het niet altijd zo. U kunt ze allerhande vragen stellen die u normaal voorkomen, en dan weten ze niet waar ze moeten kijken en nog minder wat het antwoord is. U, geworteld in de Nederlandse traditie, herhaalt dan uw vraag, bij voorkeur wat luider, omdat u denkt dat als die ander u begrijpt, u krijgt wat u wilt. Dit is een universeel misverstand, dat ook binnenlandse Geliefden treft.

tussen

Voor de duidelijkheid: als u tegen de Geliefde zegt wat u wilt, dan hoeft de Geliefde u dat niet aan u te geven. Wensen is iets anders dan krijgen.

 

tussen

Dat geldt voor alles. Eeuwige trouw, vuilniszakken buitenzetten, telefoneren op het toegezegde moment, gezellig meedoen, nooit meer zeuren en morgen nog van u houden. Natuurlijk, u mag om dat alles vragen, in kloeke Hollandse woorden. Honderd keer herhalen? Naturellement!

't Is de dood voor elke liefde, zo'n bombardement.

Liefdescursisten, nu niet meteen gaan mailen dat indirect zijn nul resultaat geeft. Er is een tussenweg. Stel, u wenst dat de Geliefde X doet. Vragen? Kan. Suggereren? Ook mogelijk. Of... geef de Geliefde een reden om X uit te voeren. Dat doet u volgens de formule Emotie+ Wens= X

Enkele voorbeelden?

  • "Ik zou me blij voelen als je vanavond meeging naar de verjaardag."
    Wens = gezelschap; emotie = blijdschap. Resultaat is X: Geliefde gaat mee.
  • "Wanneer je meegaat naar de verjaardag, draag ik vannacht mijn zwartleren baby doll."
    Wens = gezelschap; emotie = begeerte. Resultaat is X: Geliefde gaat mee.
  • "Ga je niet mee naar de verjaardag, dan wurg ik je."
    Wens = gezelschap; emotie = doodsangst. Resultaat is X: Geliefde gaat mee.

Wat u zegt, hangt af van uw Geliefde. De een is nu eenmaal wat gevoeliger dan de ander. En als het niet lukt? Dan lukt het niet en gaat u alleen naar die verjaardag.

Dit heet onderhandelen. Het kan goed gaan.

tussen

Uit deze praktisch-romantische les heeft u hopelijk begrepen wat het Leermoment van deze week is. Zal ik het toch maar zelf zeggen? Veel vragen leidt in de regel tot veel klagen. Uit uw mails begrijp ik dat u vaak moeite heeft de Lessen te volgen. Misschien is het tijd voor een simpele les.

tussen

Daarom leg ik u volgende week uit hoe dat moet met de multiculturele beginselen. Inderdaad, we blijven een weekje thuis. Ik zal u uitleggen of u altijd maar respect moet hebben voor andere culturen en of dat niet wanhopig saai is. Al dat begrip! Waarom toch eigenlijk? Een Liefdescursist moet grenzen durven trekken. En overschrijden, maar daarover krijgt u meer te horen op maandag 22 januari van moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan