De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Op Reis
Leidse Liefdescursus

de Adonis van de Antillen
of: concureren met zijn spiegelbeeld

Leiden, maandag 23 april 2007

Lieve Liefdescursisten,

Hier in het Leidse - ja, vandaar de Leidse Liefdescursus- is alles weer enigszins tot bedaren gekomen, volgens mijn normen althans. Ik schrijf aan mijn achterstallige correspondentie, overzie mijn herinneringen en denk aan u, die straks vol romantische plannen de zomer verwelkomt.

In de zomer lijkt alles mooier.

tussen

Enkele zomers geleden ontmoette ik D. Hij was geboren en getogen op de Antillen waaraan hij een beeldschoon uiterlijk te danken had. Dat eerde hij met een prachtige garderobe. Gezichtsverzorging. Intense en aanhoudende aandacht voor zijn haar.

D. vond zichzelf prachtig, en ik gaf hem gelijk. We waren het eens, dat wil zeggen, gedurende de eerste dagen. Toen begon ik me ongemakkelijk te voelen en ik vroeg me af waarom.

tussen

Wat was er met D. aan de hand?

  • Echte mannen zijn niet mooi. Hoogstens aantrekkelijk.
  • Een vrouw wordt altijd ongemakkelijk als een man mooier is dan zij.
  • Was D. misschien van de herenliefde? Hetero's zijn meestal on-mooi.

tussen

Hoe het precies zat, wist ik niet. Daarom besloot ik de zaak te overdenken. Mannen die modern zijn, zorgen voor hun uiterlijk. Daar kijkt de moderne vrouw immers tegenaan. Wil je als man meetellen voor vrouwen, dan moet je wel. Dus nu heeft elke man een gezichtscrème. Dit noemt de moderne man: "zelfrespect".

Maar sommige mannen slaan door. Ze worden verliefd op hun spiegelbeeld. Dat was het geval met D. Hij kon zijn ogen niet losmaken van zichzelf en daardoor werd ik geleidelijk onzichtbaar. Behalve wanneer hij wat extra adoratie nodig had.

Of D. door heeft dat ik er inmiddels niet meer ben, weet niemand. Hij kijkt naar zijn spiegelbeeld en zucht van bewondering.

tussen

De situatie van D. is typerend. We leven in narcistische tijden. Zelfzorg is mateloos, zelfliefde eindeloos. Sportscholen en psychiaters leren het en masse aan. Wie de eigen gebreken gewoon laat bestaan, is een uitzondering.

Velen denken dat liefde verdiend moet worden met het volmaakte lichaam, de volmaakte garderobe, de volmaakte levensstijl. Dat liefde dan komt als een beloning.

Zo dacht D. en zo denken velen.

Maar de liefde komt alleen, waar zij welkom is. Wie voortdurend in de spiegel kijkt, ziet haar niet.

tussen

Het Leermoment van de Week volgt op geheel organische wijze uit het voorafgaande: wie meer naar een ander kijkt dan naar zichzelf, maakt een grote kans op liefde.

Uw mails stromen nog steeds binnen. Soms is het frappant te ervaren hoe geheel anders het wereldbeeld van mijn Cursisten is.

tussen

Volgende week is er wederom aandacht voor de problematiek van buitenlandse verloofdes. T. uit Ierland had een prachtig accent maar een beroerde opvatting van het nakomen van toezeggingen. Dat is onhandig met het boeken van vluchten. Is een woord een woord, of is dat weer een Hollandse opvatting? Wat het antwoord op die vraag is, verneemt u op maandag 29 april van moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan