De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Op Reis
Leidse Liefdescursus

Onze man in Afghanistan
of: bindingsangst en afstand nemen

Leiden, maandag 12 maart 2007

Lieve Liefdescursisten,

Er zijn er, die zich vol overgave storten in een romance en grenzenloos voelen en denken. Er zijn er ook, die bang zijn voor intimiteit en alleen over gevoelens kunnen praten als er een land, een zee of een werelddeel aan afstand is. Er zijn ongelukkige combinaties van deze persoonlijkheden. Ik zeg dit uit eigen ervaring.

tussen

Eens vatte ik een diepe passie op voor J. Een Engelsman die regelmatig naar een ander land verhuisde om daar mooi ontwikkelingswerk te verrichten. J. vond zichzelf een wereldburger. Ik ook. Toen J. vertelde in Bulgarije te wonen, een land dat me nooit bijzonder was opgevallen, vond ik Bulgarije een wereldland. Het Bulgaars leek poëzie, dus die taal wilde ik leren, dan kon ik met J. fijn Bulgaars spreken.

Nog voordat ik de Bulgaarse beginselen kende, verdween J. abrupt uit mijn leven, om een jaar later even plotseling op te duiken. Nu woonde hij in Afghanistan, in Kaboel om precies te zijn. Daar had hij hoge stapels ontwikkelingswerk te doen, legde hij uit.

In Kaboel geschiedde het wonder. J. sprak over zijn gevoelens. Vrijwel dagelijks, urenlang. Ze gingen diep, ze gingen breed, ze gingen overal naar toe en ik luisterde, voelend hoe mijn hart weer openging.

tussen

Drie lange liefdesweekenden heeft J. bij mij doorgebracht, verspreid over enkele maanden. Toen had hij nog meer gevoelens, eigenlijk zo enorm veel, dat hij het beter achtte niets meer van zich te laten horen.

tussen

Een vreemde affaire. Of niet?

  • In Kaboel kunnen we allemaal over onze gevoelens praten, als er een bom ontploft, gaat dat vanzelf
  • De man is gek
  • Een klassiek geval van bindingsangst
  • De man is getrouwd

tussen

De relatie tussen wereldburgers en bindingsangst ligt zo voor de hand, dat elk wetenschappelijk onderzoek overbodig is. Verlangen door de afstand, bang worden in nabijheid, het werk dat roept en dan weer verlangen. Afstand, verlangen, nabijheid, angst. Een leven lang door.

Arme J.

tussen

Zoals J. zijn er meer. Sommigen hebben alleen een andere stad nodig, een muur om achter te schuilen, een bed om onder te liggen. Bindingsangst.

Bindingsangst komt altijd met abrupte aanvallen van bindingsdrang. Er moet in korte tijd veel gevoeld, veel gedeeld en veel gedaan worden. De patiënt weet immers dat er beperkt tijd is, voordat de angst toeslaat. Dan moet er heel snel afstand komen. Voelen, delen, doen, en dan op de vlucht slaan.

Arme patiënten.

tussen

Liefdescursisten, u kent vast wel iemand die aan bindingsangst lijdt. Uiteraard bent u het niet zelf. Ik zal u zeggen wat u met die 'iemand' moet beginnen.

Kleine stappen, al lijkt dat nog zo saai. Minder emoties laten opkolken in een enkel uur. Ruil een gepassioneerde nacht om voor een avond samen televisiekijken. Daardoor kunt u, pardon ik bedoel, daardoor kan die 'iemand' meer nabijheid verdragen. Zo ontdekt die 'iemand' dat het eigenlijk helemaal niet zo eng is. Dat er niemand niet naar Afghanistan hoeft om op veilige afstand over gevoelens te praten.

tussen

Uit uw mails blijkt dat er recent een grote aanbieding is geweest van een goedkope vliegmaatschappij. U gaat overal heen en bent van alles van plan. Heel goed, Liefdescursisten! Denkt u ook aan de volgende vliegreis die misschien niet in de reclame is? Ziehier het Leermoment van de week: liefde beginnen is iets, liefde volhouden is meer.

tussen

Intussen is deze week mijn dilemma omtrent S. uit Zweden blijven liggen. Pro memorie: de man stuurt me al enkele jaren onbegrijpelijke emails, waaruit wel zijn amoureus verlangen blijkt, maar niet enig begrip van de situatie. Ik overweeg Zweeds te leren, maar waarom zou hij eigenlijk geen Nederlands leren? Geven en nemen is mooi, maar lastig. Wie er moet geven en nemen, en wanneer, verneemt u op maandag 19 maart van moi,

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan