De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Op Jacht!

Les 9: Leren wachten

Leiden, maandag 2 maart 2009

Lieve Liefdescursisten,

Er zijn er onder u die aandacht kunnen trekken, en dan niet weten wat ze ermee moeten doen. Ze amuseren een heel kantoor, inclusief die collega. Of ze hebben het hoogste woord en durven de hoogste ski-helling af, iedereen ziet ze, en in de hoek van de bar staat iemand te wachten en te smachten. Er zijn Liefdescursisten die een telefoonnummer bezitten maar niet weten wanneer ze op moeten bellen. Meteen? Over een week? Toch maar meteen?

Ik heb het niet over u, hoor.

Wachten is voor veel mensen moeilijk.

Maar vooral voor Liefdescursisten.

Op Jacht!

Wachten is een begrip dat veel misverstanden oproept. Het is passief in een stoel hangen en kijken hoe de dag voorbijgaat, denkt de een. De ander denkt, dat wachten betekent de tijd uitzitten tot X of Y zal plaatsvinden. Een derde klaagt dat wachten tijdverspillen is en die neemt altijd een boek mee, overal naartoe.

Ik zeg, dat wachten doelgericht gebruik van de tijd is. Niets-doen als handeling. Volgens plan, en met een reden.

Een plan helpt bij de liefde.

Op Jacht!

Voorbeeld 1. U wenst indruk te maken op een Mogelijke Geliefde. Dankzij de aanwijzingen uit de Liefdescursus, kon u initiatief nemen en een klein gesprekje beginnen. Nu verwacht de Mogelijke Geliefde aandacht van u. En dan geeft u dan opeens niet. Met andere woorden, de Mogelijke Geliefde moet wachten.

Zorg ervoor dat dit wachten kort duurt. Anders loopt de Mogelijke Geliefde weg. Voert u altijd kleine gesprekjes van ongeveer vijf minuten, dan kunt u opeens een gesprekje overslaan of alleen kort groeten. Wel sympathiek kijken.

De bedoeling van dit laten-wachten is, dat de aandacht van de Mogelijke Geliefde dieper op u gevestigd raakt. Tijdsduur is cruciaal. Te kort: u wordt niet gemist. Te lang: u kunt gemist worden.

Op Jacht!

Voorbeeld 2. U heeft een telefoonnummer. Wanneer belt u? Regel: binnen drie dagen. Een pril contact laat u niet wachten. Evenmin laat familieleden en zakenrelaties wachten, of kleine huisdieren die willen eten.

Op Jacht!

Voorbeeld 3. De eerste afspraak. Het is duidelijk dat er tussen u een vonkje is overgesprongen dat gemakkelijk een Autralische bosbrand kan worden. Dan zeker vijf afspraakjes wachten, voor uw eigen liefdestoekomst. Want indien u toegeeft aan vonkjes, gaan die u beheersen. Dan is er geen ruimte meer voor tere liefdevolle gevoelens. En zijn de vonkjes geblust, dan heeft u helemaal niets meer over.

Op Jacht!

U begrijpt dus, Liefdescursisten, dat kunnen wachten belangrijk is voor u. U moet leren wanneer het goed is en wanneer fout. Het bovenstaande zal u daarbij een handleiding zijn.

Speclale aandacht wil ik deze week schenken aan Z. uit Valkenswaard, die, zo schreef me mij, op de ware wacht. Ware met een hoofdletter. Z. doet er niets voor om de Ware te ontmoeten, ze leeft gewoon haar eigen leven, in haar eigen vertrouwde Valkenswaard en van vakantie houdt ze niet. Waar blijft de Ware?

Lieve Z., luister eens goed. Zolang je altijd hetzelfde blijft doen, zul je altijd dezelfde mensen tegenkomen. Zat daar gisteren mijnheer de Ware niet bij, dan zul je hem evenmin morgen aantreffen. Vergroot je wereld. Vergroot je kansen.

Op Jacht!

En daarmee, Liefdescursisten, besluit ik de les van deze week. Alhoewel die met de les van volgende week vrijwel naadloos vervolgd gaat worden. Dan leg ik u uit hoe u het juiste moment kunt herkennen om in actie te komen en waarvoor. Iemand mee uit vragen, een eerste kus geven, het huwelijksaanzoek doen, dat alles is geen probleem meer. Hoe het moet, verneemt op maandag 9 maart van

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Spreuk van de week

The future belongs to those who prepare for it today.
Malcolm X, filosoof en kinderboekenschrijver

Op Jacht!