De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
Overzicht: Op Jacht!

Les 14: De goede Geliefde (en de verkeerde)

Leiden, maandag 6 april 2009

Lieve Liefdescursisten,

Feitelijk bestaan er slechts twee soorten Geliefden: de goede. En de verkeerde. Met de eerste vindt u het geluk, met de tweede belandt u in de hel.

Zo bezien is het een simpele keuze als rechtsaf of linksaf slaan. Helaas zijn de zaken van de liefde ingewikkelder. De verkeerde kan het gezicht hebben van de goede, en andersom, de goede kan het hart van de verkeerde hebben. Hoe moet u daar achter komen?

Op Jacht!

In de loop der tijden schreven vele Liefdescursisten mij over hun liefdesleed. De een was een dag verliefd en dan al afgewezen, de ander pas na dertig trouwe huwelijksjaren. In de mails overheerste verbazing en woede, en al die emotie kwam altijd samen in die ene vraag: "Hoe kan het?"

Elke Liefdescursist verlangde dan een eenvoudig antwoord.

Dat ik zou zeggen: "Kijk op pagina zeven, tweede artikel, derde punt. Dat heb je gemist en daardoor komt het allemaal. En het is niet uw schuld hoor, de ander, die is slecht. Morgen ontvangt u nieuwe liefde."

Maar dat zei ik nooit.

Op Jacht!

Het verschil tussen een goede en een verkeerde geliefde bestaat eigenlijk niet. Zeg nu zelf, Cursisten, voor de een zou uzelf een goede zijn en voor de ander de verkeerde, en toch bent u dezelfde persoon. Ja? Ja.

Zo zit het ook met anderen. Daar komt nog bij, dat u, en elke andere, voortdurend veranderen. Tenzij u natuurlijk dichter bij de aardappelplant staat dan bij uw, laat ik zeggen, uw Goddelijke oorsprong.

En in labyrint van moeilijkheden zit merkwaardig genoeg de allereenvoudigste richtlijn verscholen.

Dat zal ik u uitleggen.

Stap voor stap.

 

Op Jacht!

Eerst het eenvoudige. Bent u aanhoudend ongelukkig in de nabijheid van een Geliefde met wie u in theorie heel gelukkig bent, dan is het niet de juiste Geliefde voor u.

Kent u een walg van een mens, dat u in alle opzichten irriteert en met wie u misverstand op misverstand beleeft, en voelt u desondanks een diep verlangen het allemaal uit te praten, al duurt het honderd jaar, dan bent u in een romantische fase beland die het voorstadium van ware liefde kan zijn. Dit voorstadium heet: weerstand.

Let vooral op die misverstanden. In de fase van kennismaking zijn romantische misverstanden een signaal dat er, nu ja, dat er romantiek in de lucht hangt. Kent u elkaar goed en ontstaan er dan aanhoudend romantische misverstanden, dan zal de romantiek juist uit de lucht verdwijnen.

Nu het ingewikkelde.

U verandert steeds. Anderen ook. Goed en verkeerd kan elk moment veranderen. U moet er daarom van uitgaan, als principe, dat de goede Geliefde op een dag zomaar de verkeerde kan zijn. Dat betekent dat u blijft opletten. Wie is die ander eigenlijk? Wat doet die ander?

Met andere woorden, u zult nooit meer dan zo'n 80 procent met de ander vertrouwd raken. Nee, meer mag niet. Beslist niet.

Juist door dat beetje afstand, met dat andere soort aandacht, blijft u alert. Betrokken. En daardoor ontstaat nabijheid, voor maximaal 80 procent.

Dat is de paradox van de liefde.

 

Op Jacht!

Vraiment, Liefdescursisten, u kon toch zelf wel begrijpen dat het deze week om iets ingewikkelds zou gaan. Als u in een destructieve romance zit, kunt u dat zelf wel bedenken.

Op Jacht!

Desalniettemin zal ik volgende week wat praktischer zijn. Ik weet dat u hevig lijdt onder allerlei soorten romantische misverstanden en zelf nul idee heeft hoe die op te lossen. Het verkeerde zeggen, bijvoorbeeld, bezorgt u veel ongemak. Daarom volgende week het eerste romantische misverstand, dat voorkomt uit uw eigen woorden. Hoe u die weer goedmaakt, hoort u op maandag 13 april van

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Spreuk van de week

"Men doet het voorkomen alsof haat en liefde elkaars tegendeel zijn. Tegenover beide staat onverschilligheid."
Jan Greshoff, romanticus

Op Jacht!