De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Kommer & Kwel
Liefdescursus

Les 5: Geld en liefde

Leiden, maandag 24 januari 2011

Lieve Liefdescursisten,

Eens had ik een lot gekocht in de Staatsloterij. Dat wil zeggen, ik had het door mijn Geliefde laten kopen zodat mijn eventuele verlies op voorhand nul zou zijn. In een banale televisieuitzending ging het opeens om miljoenen, zo leek het. Dat maakte me onrustig. Wat als mijn Geliefde die won? Zou hij dat geld eerlijk met mij willen delen? Voor de zekerheid liet ik hem een briefje tekenen. Hij verloor, wat hem niets kon schelen maar mij tot nadenken stemde. De relatie ging bergafwaarts. Uiteindelijk had ik geen geld en ook al geen liefde. Daarmee had ik een dure les geleerd: altijd zelf een Staatslot kopen. Waarom is de combinatie geld en liefde toch zo lastig?

tussen

Dat is een vraag die ik zelf zal beantwoorden, u hoeft alleen goed op te letten. Liefde en geld gaan nooit vanzelfsprekend samen. Opvattingen over geld zijn de opvattingen over het leven, en daar zou de liefde een vanzelfsprekend onderdeel van moeten zijn.

Zou.... moeten..... zijn...

Ja, dat hoort u goed, Liefdescursisten. Het is niet altijd zo, toch? Gaat u bij zichzelf eens na. Spaart u of brast u alles vrolijk op? Gelooft u in ware liefde of consumeert u degene die uw pad kruist? Weet u precies het bedrag dat er in uw portemonnee zit en kent u de namen van de huisdieren van die ene mogelijke Geliefde?

Ik heb het over principes, feitelijk.

Geldprincipes zijn liefdesprincipes.

Levensprincipes, au fond.

Of gelooft u in een mens, die elke dag het kasboek bijhoudt, die spaart en vergaart, en die zich elke nacht roekeloos in steeds weer andere armen stort voor een nacht vol lust?

Dat bedoel ik.

tussen

Aangezien geldprincipes op liefdesprincipes berusten, en andersom, kunt u uit het ene het andere afleiden. Voorbeeld? Stel, u bent een persoonlijkheid die een hedonistische levensstijl aanhangt. Genieten-genieten-genieten, en dat mag wat kosten. Dat is u aan te zien: sieraden en kleding hebben wat gekost. Dan hoeft u geen Geliefde die eerst een jaartje voorzichtig wil corresponderen, om dan te beslissen of het zinvol is elkaar te ontmoeten. Neen, u wilt meteen, hup, naar Parijs, dat dure hotel in.

Ander voorbeeld. U bent de kunsten toegedaan, u bent schilder en u spaart het eten uit de mond om een tube olieverf te kunnen kopen. Wilt u dan een Geliefde die alleen wil sparen en over lijfrenteverzekeringen wil praten?

Nog eentje. U bent zuinig, al heeft u meer dan voldoende om van te leven. Maar dan treft u iemand die gemakkelijk geld van u leent zonder het ooit terug te geven. "We zijn toch samen?" klinkt het dan. Of dat zo is, weet u zelf.

tussen

U ziet hoe nauw geld, leven en liefde met elkaar verbonden zijn. Raak het een aan en het ander komt mee.

tussen

Nu hoeft u natuurlijk niet op het eerste afspraakje vragen over geld te gaan zitten stellen. Dat is net zo onbeleefd als het over de liefdesgewoonten willen hebben. Wat u doet, is opletten. Bestudeer de uiterlijke verschijning: is daar veel geld aan besteed? Vraag naar bezigheden. Iemand met een Museumjaarkaart staat anders in het leven dan een diamantenverzamelaar. Informeer naar toekomstperspectief. De Achikziewel gaat moeilijk samen met de Succesagenda. Voorziet u een korte en spannende romance, bedenk dan ingeval u de Succesagenda bent, wat uw budget is. Bent de Achikziewel, dan wens ik u een behouden rit in de romantische achtbaan. Val er niet uit, of ziet u dat vanzelf wel onderweg?

Natuurlijk hoeft u niet hetzelfde over alles te denken om een gelukkige liefde te beleven. Maar enkele fundamentele gedachten moet u wel delen. Geld hoort daarbij, evenals de eventuele kinderwens. De een wil ze wel, de ander niet, een derde durft er niet eens aan te denken en daarop zijn nog meer variaties mogelijk. Het kan een prille relatie maken of breken. Hoe u dit delicate onderwerp kunt bespreken of vermijden, verneemt u volgende week van

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan