De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Kommer & Kwel
Liefdescursus

Les 15: Kritiek en Complimenten

Leiden, maandag 4 april 2011

Lieve Liefdescursisten,

Verliefd worden is nooit het probleem, verliefd blijven is de kunst. Maar al te vaak voelt u na een enkele kritische opmerking, een goedbedoeld advies of een grapje een ijzige kilte door uw hart trekken. Voorbij zijn al die tere gevoelens. U ziet er opeens heel anders uit. Uw Geliefde zegt nog haastig:

"Dat moet je je niet zo aantrekken"

"Kom zeg, als je daar niet eens tegen kan"

"Maar ik bedoel het toch goed?"

Op dat laatste zegt de moeder van uw Liefdesdocente altijd: "De gevangenis zit vol met mensen die het goed bedoelen". Wat waar is. Ontegenzeggelijk.

tussen

Kritiek doodt de liefde. Soms meteen, in andere gevallen geleidelijk. Maar sterven doet de liefde daaraan. Complimenten daarentegen vormen de Pokon-badjes voor de liefde. Zij bloeit daardoor sterker dan anders. Maar zelfs het grootste compliment kan de schade niet repareren die kritiek aanricht.

tussen

In principe en in de praktijk is het dus zo, dat u beter geen kritiek op de Geliefde kunt leveren. Ook dient u zinnen te vermijden waarin u liefdeloze opsommingen maakt met woorden als 'nooit' of 'altijd'. Vergelijkingen in negatieve zin met de ouders zijn uitgesloten.

Eens te meer een reden dus om goed op te letten in de prille kennismakingsfase. Is dit wel iemand die u op den duur kunt verdragen? Zo niet, dan zal ik u een methode aanleren die ook voor de Cursisten in een vaste relatie nuttig is. Die methode is: niet klagen maar vragen. Dat werkt als volgt.

tussen

Stel, uw Geliefde lacht graag. Dat is fijn. Maar waarom haalt de Geliefde zo snuivend adem daarbij? Soms hoort u zelfs een licht snorkend geluid. Zonder het te willen denkt u dan aan varkens die hun snuit in de trog eten en te snel eten. En u moet dan die snuit zeker zoenen.

Uiteraard kunt u de Geliefde uiteenzetten hoe lelijk en afstotend dat gesnuif is. Dat is kritiek leveren. En zegt u er vooral bij, dat u dit zegt met allerlei goede bedoelingen. Dat zal het alleen maar erger maken. Let maar op. Complimenten van het type: 'en je ziet er anders zo veel aantrekkelijker uit' hebben een averechts effect.

Daarentegen kunt u ook het zekere voor het onzekere nemen en vragen, of het snuiven alstublieft wat minder kan. Dat woord snuiven gebruikt u natuurlijk niet. Zeg iets over een opvallend hortende ademhaling. Snuift de Geliefde vrolijk door, of juist frappant veel harder, dan moet u even nadenken. Wat komt er na klagen of vragen? Precies. Verdragen. "En bidden om kracht", zou de moeder van uw Liefdesdocente zeggen.

Lukt dat niet, dan heeft u een probleem.

tussen

Hoe onvoorstelbaar het ook is, het zou kunnen wezen dat de Geliefde ook enkele minpuntjes aan uw persoonlijkheid heeft ontdekt. Van die minuscule minpuntjes, die zoals een steentje in de schoen, steeds meer gaan irriteren. Wellicht dat deze overweging uw inzet voor de methode 'niet klagen maar vragen' wat vergroot.

U merkt hopelijk dat ik niet kom aanzetten met versleten woorden als tolerantie. Dat is nogal lastig in de liefde. De ander is dan zo dichtbij, dat alle gedragingen nu eenmaal ontzettend onaangenaam kunnen zijn. Het blijft dan de kiezen op elkaar houden. Bruxisme, souffleert nu de moeder van de Liefdesdocente. Ik hoop het niet, maar soms is dit gevolg onvermijdelijk.

tussen

Volgende week een probleem waar Liefdescursist E. uit Amsterdam mijn aandacht voor vroeg. E. heeft namelijk pas ontdekt dat zijn echtgenote (in zijn mail spreekt E. consequent over "die vrouw") enkele jaren geleden overspel heeft begaan. Enkele keren, met dezelfde man. En dan vraagt E. aan mij, of de liefde tussen hem en "die vrouw" nog een kans heeft. Wat ik daarvan vind, hoort u aanstaande maandag van

Uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan