Leidse Liefdescurus
De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Liefdeslessen V.G.
 

Les 16: Valentijnsdag komt!

Maandag, 8 februari 1999

Lieve Liefdescursisten,

Men neme hoop, verlangen, passie en een Valentijnskaart. Op 14 februari is eindelijk weer Valentijnsdag, het feest der liefde. Dan mag u een kaart versturen aan degene die u het liefste is of zou kunnen worden. Ah! Wat een dag... Het lijkt wel of ik ieder jaar meer ansichten ontvang... Natuurlijk ligt dat niet alleen aan mijn ravissante persoonlijkheid. In de winkels is veel meer aanbod van romantische, ontroerende en geestige kaarten. Helaas blijkt dat het eenvoudig is een kaart te kopen, maar aanzienlijk moeilijker om die te voorzien van een passende tekst. Daarom leer ik u in deze liefdesles de mores van de Valentijnskaart.

roos

Een kaart, niets anders. Alleen een beunhaas in de liefde kiest voor de afgezaagde bos rozen of doet allerhande gemaksaankopen die rood dan wel hartvormig zijn. Zulke mensen wens ik de liefde toe die zij verdienen. De romantici onder ons houden zich aan de warme traditie van de ansichtkaart. Compris?

roos

Eerst wat absoluut niet kan: enkele regels tekst printen en inplakken, uitgebreide epistels insluiten als bijlage, drukwerk zenden dat niet door de brievenbus kan en dus bij de buren afgegeven zal worden, dwingende opmerkingen in de tekst verwerken of meerdere kaarten sturen aan dezelfde persoon. De laatste twee mogelijkheden zijn gezien het groeiend aantal stalkers zeer ongewenst.

roos

Nu hoe het wel moet. Een Valentijnskaart is op de eerste plaats een cadeau. Iets dat u geeft om de ander te plezieren, dus. Dat betekent dat u enige tijd besteedt aan het uitzoeken van de kaart, en deze niet aanschaft bij hetzelfde warenhuis waar u die dag toevallig winkelde. U bezoekt minstens twee verschillende adressen en neemt dan pas een besluit.

roos

Op de tweede plaats is de tekst belangrijk. Nee, dat er iets voorbedrukt staat, is niet genoeg. Dat is eerder een teken van de romantische armoe die in onze moderne cultuur heerst. Woorden van liefde zijn heden ten dage tot een conventie verworden. Gelukkig doen wij daar niet aan mee.
U schrijft, liefst met een vulpen, maximaal vijf regels waarin u een onschuldig compliment maakt, iets over uw gevoelens zegt en afsluit met een initiaal of schuilnaam. C'est tout.

roos

Denk erom: onschuldig. Zeg bijvoorbeeld in uw eigen woorden dat die charmante opgewektheid van die ander de zon in uw leven is, waardoor u zich immer warm voelt. Of leg uit dat u het hopelijk eens aan zult durven zich bekend te maken aan een zo aantrekkelijk en beeldschoon persoon als de geadresseerde. U kunt het over karakter hebben, uiterlijkheden of activiteiten van de ander, zolang het maar lichtvoetig blijft.

roos

Knoop goed in uw oren dat uw Valentijnskaart een cadeau is. U geeft dus iets weg. Verwacht daar niets voor terug. Ga niet dwingend naar die ander staren in hoop op een reactie. Mocht die ander zich realiseren welk een warmte u hem of haar toedraagt, dan volgt de toenadering vanzelf.

roos

En hou het luchtig, lieve Cursisten. Geen gebroei.

roos

Mocht het allemaal uit de hand lopen, dan is er volgende week een geschikte les voor u. In de allerlaatste Liefdesles leer ik u wat afscheid nemen is.


Tot volgende week!

Uw bescheiden Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Spreuk van de Week

Liefde zit ook in een reep chocolade.

Anton Coops

sluit