De Leidse Liefdescursus voor Gevorderden
overzicht: Droom & Daad
Leidse Liefdescursus

Cadeaux Geven

Leiden, maandag 24 maart 2003

Lieve Liefdescursisten,

Het is tegenwoordig werkelijk een kunst geworden, om cadeaux te geven. Vaak zie ik plomp naar voren gestoken pakjes, die dan door voorzichtige handen worden aangenomen. Daarmee is een hoffelijk ritueel teruggebracht tot minder dan nul. En dan vraagt menigeen zich nog af, waarom de romantiek niet bloeiende is. Welnu, stel die vraag wederom als u mijn liefdesles aangaande het schenken van cadeaux heeft geleerd, onthouden en gepraktiseerd. U zult begrijpen dat er dan een ander antwoord mogelijk is geworden.

blaadje

Net als in de vorige lessen, spreekt ook deze week moi geheel uit eigen ervaring. Cadeaux geven en ontvangen gaat mij buitengewoon goed af. Onlangs ontving ik een beeldschoon bouquet rozen. De bloemblaadjes strooide ik in mijn grote bed, de resterende stelen met de stekelige doorns stuurde ik naar een voormalige aanbidder, zodat hij iets passends had om bij te mediteren. U ziet, twee in één, waarmee ik mijn praktische instelling meteen heb bewezen.

blaadje

Van u verwacht ik zulks niet. U is, par excellence, liefdeskneus en alles wat u lukt, is meegenomen. Ik zal de lesstof dan ook eenvoudig houden, indien mogelijk, dat wel, want de aangelegenheden van de cadeaux zijn complex en delicaat.

blaadje

Wie een cadeau geeft, moet zich rekenschap geven van drie elementen. Wat geeft u, aan wie, en waarom. Daarna dient u zich te concentreren op het overhandigen van het cadeau.

blaadje

U stuurt geen rode rozen aan iemand die u nog maar één keer ontmoet heeft. Klein beginnen (pluk zelf madeliefjes) en dan opbouwen. Een gouden ring schenken tijdens de tweede afspraak is ook niet de bedoeling. Uit deze simpele voorbeelden blijkt het principe al: alles heeft een maat, en er is een maat voor alles.

blaadje

Wat geeft u? Iets dat past bij de situatie. Uw cadeau is daar immers de uitdrukking van. Voelt u tederheid? Kies iets kleins en zachts. Caramels, rose bloempjes, een zelfgeschreven gedichtje. Loopt uw hart over van diepe liefde? Dan kunt u iets stevigers geven. Denk aan een antiquarisch boek met wijsheden of het kwaliteitsbouquet. Is het tijd voor een afscheidsgeschenk, dan voldoet de boekenbon.

blaadje

Aan wie geeft u? Alleen aan iemand die u dierbaar is. Nooit als het moet. Daarvoor zijn cadeaux als ambassadeurs van uw hart te kostbaar, en dan heb ik het naturellement niet over geld. Dreigt er toch een verplichting, stel dan enthousiast een geldinzameling voor waarna er iets foeilelijks gekocht kan worden. Uiteraard is uw enthousiasme oprecht, want die emotie komt voort uit uw opluchting niets aan te hoeven schaffen.

blaadje

Waarom geeft u? Eigenlijk: omdat u het niet kunt laten. Uw hart is vol van een gevoel, en dat wil zich uiten. Woorden schieten tekort, in uw eentje liefdesliedjes zingen evenzeer, daarom wilt u een cadeau uitzoeken.

blaadje

Dat is nu in huis. Hoe verder te handelen? Het moeilijkste gedeelte, te weten het cadeau op de juiste wijze overhandigen. Enige mentale voorbereiding is noodzakelijk.

blaadje

Het is heel goed mogelijk, dat die ander, laat ik zeggen uw Mogelijke Geliefde, op een minder dan ideale manier zal reageren op uw cadeau. Mensen kunnen bot doen, vooral wanneer ze verlegen en verliefd zijn.
Neemt u zich daarom voor, dat u zult blijven glimlachen, wat er ook gebeurt. En géén valse opmerkingen van teleurstelling maakt. U zegt hoogstens iets eenvoudigs als "hmhm" of "o." Dan meteen overschakelen naar een ander onderwerp, of zo snel mogelijk naar huis gaan om daar in bed te gaan liggen huilen. Als u zo handelt, lijdt de Mogelijke Geliefde geen gezichtsverlies. Beiden kunt u proberen het onprettige voorval te negeren. Een tweede geschenk komt beter aan, en zo niet, dan weet u waar u aan toe bent. Aan u lag het in ieder geval niet.

blaadje

Welnu. U heeft een passend geschenk. Nu komt het overhandigen. Kies een rustige omgeving uit, waarin u niet om de haverklap gestoord wordt. Zet uw mobiele telefoon uit. Dat is er alvast ééntje minder die af kan gaan op een ongelegen moment.
Glimlachen. In de romantiek is dat de aankondiging van iets fijns. Heel functioneel, want zo kan men ervoor openstaan. Zeg met rustige stem in uw eigen woorden het volgende:
"....." Hier noemt u de voornaam. Dan heeft u de volle aandacht, wat u ook wilt.
"ik heb iets voor je..." De aankondiging van uw glimlach is hiermee verlengd, en er ontstaat een prettige spanning.
"Want ik vind je zo.... " of: "Want ik wilde je...." Dan de reden voor het geschenk noemen. Het is belangrijk, dat u oprecht en eerlijk bent. Dus geen flauwekul over dat het lente is of dat u toevallig langs de bloemenwinkel kwam. Neen. U zag dat het de rozen net zo fluwelig waren als haar huid, of u wilde hem iets liefs geven.

blaadje

Leermoment: als het er echt om gaat, dan gaat het er ook echt om.

blaadje

Volgende week maandag is het hoog tijd voor mijn liefdesles over Kussen Geven. Het is al dagen lente en de hormonen die ik zie opborrelen leiden tot onverkwikkelijke zaken. Op maandag 31 maart verneemt u op welke wijze u kunt, neen, moet kussen van moi,

uw Liefdesdocente,

Vilan van de Loo

Vilan