Talkshows

Eigenlijk is een talkshow een fijn gesprek. Maar dan met publiek erbij, zorgvuldig uitgekozen gasten en een gedegen voorbereiding. Of het nu gaat om een live talkshow in een theater of in kleinere kring, een auteursinterview op locatie, ik neem de ervaring mee die een talkshow op een gezellig en interessant gesprek laat lijken. Heeft uw organisatie of bedrijf mensen die best een keer in het zonnetje gezet mogen worden? Een talkshow kan dat doen. Kent u zulke mensen? Ik ben benieuwd. mailmij

Live in het theater: interactief met publiek

De Eerste Generatie Show startte in 2006 en het was meteen raak: de talkshow met de eerste generatie Indische Nederlanders vulde het Bibit-Theater van de Tong Tong Fair. Een reeks gesprekken met ouderen over het leven in Indië en in Nederland, over de veranderingen, de verschillen en wat ze moesten loslaten en wilde doorgeven. Cultuuroverdracht heet zoiets. Maar volle zalen zeiden: heerlijk, nu horen we eindelijk die mooie verhalen van vroeger. Sinds het eerste jaar iedere keer geprolongeerd. Daar ben ik blij mee. De sfeer is gezellig en gemakkelijk: het publiek luistert en stelt gewoon vragen. Kijkt u eens op de speciale website met alle gasten: Eerste Generatie Show.

Daarvoor waren er andere talkshows. In 2005 hield ik elke dag van de twaalf dagen Tong Tong Fair de talkshow Pasarkrant Live in het Bibit Theater. Gezellig, hilarisch of boeiend: het was elke dag anders. In het seizoen 2003/2004 hield ik in het toenmalige Indische Huis een reeks gesprekken met Indische Vertelsters, vrouwen met een zekere levenservaring, die Indië gekend hadden en die de gave van het woord bezitten. Dat waren Paula Gomes over 'moeder en kind', Ena Stok-van Es over 'liefde en romantiek en Wieteke van Dort over 'herinneren en verlangen'.

Stapje terug in de tijd. Begonnen in 2002 en daarna voortgezet: de talkshow Generaties, in het Indisch Huis te 's-Gravenhage. Ik ontving verschillende generaties uit één Indische familie die met en over elkaar praten en over de specifieke plaats van hun generatie. ik sprak de Indorocklegende Oscar Rexhauml;user over zijn leven bij en naast The Hot Jumpers en met zijn dochter Carmen. Theodor Holman (1953; tweede generatie Indisch) en zijn 19-jarige dochter Marscha Holman (derde generatie) spraken over zichzelf, elkaar en over groot/vader Holman, voor de oorlog assistent-resident in Nederlands-Indieuml;. Ook sprak ik met de schrijfster Wies van Groningen en haar zoon Joris, met Yvonne Keuls en haar jongste dochter Gerdien en met René B. Karels, biograaf van Noto Soeroto, tesamen met Dewi en Indro Noto Soeroto, kinderen van Noto Soeroto.

(Het filmpje hierboven is een uitsnede van de prachtige opname van Indisch4ever, u vindt de volledige opname uit 2012 hier)

Moderator

In modern Nederlands heet een gastvrouwe moderator, dat is hetzelfde hoor! Aan-en afkondigen en kleine gesprekjes als het kan en mag. Dat gebeurde tijdens de Indische zomer in 'Theater Tjampoer' (5 juni 2005), een dagfestival in het Haagse Theater Diligentia. In het literaire gedeelte vertelden auteurs over zichzelf en lazen voor uit en hun werk. En wie stelde er de vragen? Precies. (Auteurs: Hella S. Haasse (gefilmd interview), Klara Smeets, Paula Gomes, Rudy Kousbroek, Jill Stolk en Marion Bloem). Meer in het Haagse: ik was moderator van de afscheidsreceptie van wethouders Else van Dijk en Ries Smits (23 mei 2006). Op de landelijke bijeenkomst van 'Meet The Judge' (2010) trad ze op als moderator van de Haagse bijeenkomst: burgers, rechters en raadsheren spraken met elkaar in de studio van Dudok. Heeft u een evenement waarbij een vrolijke en strenge moderator nodig is? U heeft haar gevonden. mailmij