Hoe schrijf ik een boek? Praktische en inspirerende tips

Veel mensen willen een boek schrijven. Het is een verlangen dat maar niet over gaat. Het staat op hun bucket list. Of ze denken: als ik niet over mijn vader of moeder of grootouders schrijf, wie doet het dan wel?
Met het verlangen komen de ja-maars. Geen talent, te chaotisch, hoe moet het, enzovoort. Wat nou als ik het gemakkelijk kon maken? Serieus.
In november gaat mijn online cursus van start. Ik leer u hoe een boek te schrijven. Dat gaat stap voor stap, met structuur. Ik heb zo'n dertig boeken geschreven, steeds volgens dezelfde methode. Die werkt dus.
Wilt u meer weten? Dat kan. Lees de blogs op de site Hoeschrijfikeenboek.nl en abonneer u op de nieuwsbief. Dan mist u nooit meer iets.
PS Mij mailen kan altijd.

|| Waar moet ik beginnen? || Hou de inspiratie met beide handen vast || Wat is een schrijfplan? (en is dat wel leuk?) || Tip: schrijf ook een Indisch boek || Hoe kom ik los als ik vast zit? || Drie tips om meer schrijftijd te krijgen || Zo verliest u nooit meer een goed idee || Wie is te oud om te schrijven? || || Hoe kom ik aan het talent om een boek te schrijven? || || Zo ontdek je wie er op je boek zitten te wachten ||

 

Zo ontdek je wie er op je boek zitten te wachten

"Wie zit er nou op mijn verhalen te wachten?" vroeg de veteraan aan me. We waren al even in gesprek. Hij had veel meegemaakt tijdens zijn missies. Maar: "Daarover vertel ik thuis weinig. Ik doe liever leuke dingen met de kleinkinderen."
Dus ik zei: "Schrijf het dan op."
Hij keek afwerend. En toen zei hij: "Wie zit er nou op mijn verhalen te wachten?" Ik vroeg: "Zou u veteranenverhalen willen lezen van honderd jaar geleden?" In zijn ogen vonkte wat. Hij knikte langzaam. Hij begon iets te begrijpen.

Lees verder...

 

 

 

 

 

 

Hoe kom ik aan het talent om een boek te schrijven?

Talent is overschat. Gewoon aan de slag gaan is beter. Iedereen denkt dat een boek vanzelf ontstaat. Zitten en dan stromen de woorden vanzelf. Na een tijdje stromen is het boek af. Presto! Ja, talent hè?
Nou, nee.
De vraag: hoe kom ik aan het talent om een boek te schrijven is eigenlijk een andere vraag:
Heb je talent nodig om een boek te schrijven?
Wederom zeg ik: nou, nee. Het kan best zonder. Voor een boek schrijven is vooral nodig:

Lees verder...

 

 

 

 

 

Waar moet ik beginnen?

Beginnen is gemakkelijk. Tenzij u elke ochtend denkt: "Ja, maar alle begin is moeilijk." Denk liever: "Miljoenen mensen hebben een boek geschreven en ik ga het lekker ook doen." Precies! Mijn steun heeft u!
De beste manier om aan een boek te beginnen is dit: besluit wat uw onderwerp is.
Waar gaat u nou eigenlijk een boek over schrijven? Dat is waar u steeds aan moet denken. Wat zou het toch leuk zijn om... en dan wat u daarna steeds tegen uzelf zegt.

Lees verder...

 

 

 

 

 

Hou de inspiratie met beide handen vast

Inspiratie is pure brandstof bij het schrijven. Wie inspiratie heeft, schrijft lekker door. Dat kan ook zonder, hoor. U kunt ook met uzelf afspreken dat u elke ochtend tussen 7 en 8 uur tweehonderd woorden schrijft. Maar er is een vorm van inspiratie, die u hoe dan ook moet vasthouden.
Met beide handen.
Dat is de inspiratie van het waarom.

Lees verder...

 

 

 

Wat is een schrijfplan? (en is dat wel leuk?)

Een schrijfplan helpt u om van A naar B te komen. Van idee naar uitvoering. Van verlangen naar: "ja, dat boek heb ik geschreven." U kunt ook gaan zitten en gaan tikken in de hoop dat het boek vanzelf af komt. Vind ik ook goed.
Een schrijfplan biedt zekerheid op een behouden aankomst.
Nu weet ik dat veel mensen schrikken van dat woord: schrijfplan. Het klinkt naar moeten en we moeten al zoveel van onszelf en van elkaar. Plus elk plan kan mislukken. Nou, mijn type schrijfplan niet, dat is het mooie ervan. Aan moeten doe ik niet. Wel aan mogen en kunnen.
Dit zit in elk goed schrijfplan voor een boek:

Lees verder...

 

 

 

Tip: schrijf ook een Indisch boek

Het Tong Tong Theater zat bomvol toen Wil Overweel uitlegde wat er op de Indische foto's te zien was: het tehuis van Pa van der Steur. Wil had daar gewoond als kleine jongen. Hij wist alles nog.
Met eigen ogen gezien, zelf gehoord, persoonlijk ervaren: dat is goud waard.
Wil (tachtig plus) had nooit gedacht dat een vol theater naar hem als Oud-Steurtje zou luisteren. Nou, we hingen allemaal aan zijn lippen. Hij leidde ons rond in het verleden. Wat de Steurtjes aten, waar ze sliepen, hoe Pa was, bang zijn voor de oudere jongens, het was zijn eigen persoonlijke verhaal waardoor we allemaal rijker werden. Het applaus was oorverdovend.
Verhalen uit Indië zijn er nooit genoeg. Ik moet zelfs zeggen: verhalen uit Indië zijn er nog veel te weinig.

Lees verder...

 

 

 

Hoe kom ik los als ik vast zit?

"Ik zit vast," zei mijn vriend B. (80+) somber. Hij had een paar hoofdstukken over zijn leven geschreven en opeens hield het op. Hoe moest hij verder. Het ging net zo lekker. En nou dit. Dus hij belde mij.
Ik zei: "Je zit niet vast, B. Toen in de oorlog zat je vast, weet je nog?"
B. moest lachen. En ik zei: "Nou gaan we even praten."
Want ja, lachen is leuk maar daarmee schrijft niemand een boek. B. niet en ik ook al niet. Van het ene moment op het andere geen letter meer kunnen bedenken, dat is beroerd hoor.

Lees verder...

 

 

 

Drie tips om schrijftijd te vinden

Tijd is een kwestie van prioriteit.
Als ik kon borduren, zette ik dat op mijn hoofdkussen en dan werd ik 's morgens vrolijk en actief wakker. Een dag kan opgaan aan niks. Even dit doen en even dat, je kijkt naar buiten en hopla het is al tijd voor de lunch.
Waar blijft uw dag?
Toen ik me sterfelijk begon te voelen, wilde ik mijn tijd van leven goed gebruiken. En ik verlangde naar meer tijd op een dag. Dat heb ik nu. U kunt dat ook.
Wanneer u een boek wilt schrijven, heeft u tijd nodig. Hoe komt u daaraan?

Lees verder...

 

 

 

Zo vergeet u nooit meer een goed idee

Een goed idee komt altijd onverwacht. Tijdens een wandeling. Wanneer ik me buk om een tomaat van de keukenvloer te halen. Of net anderhalve seconde voordat ik het licht uitdoe om te gaan slapen.
Het punt is: een goed idee wil ik vasthouden. Vaak komt er een tweede goed idee achteraan. "O ja, maar dan kan ik ook…" Wilt u een goed idee vergeten? Kan in een seconde. Beter van niet, toch. Met de volgende tips gaat u goede ideeën hamsteren.

Lees verder...

 

 

 

Te oud of niet?

Achter dit saaie boek schuilt het opwindende verhaal van de schrijfster. Zij heet Lorna Page, ze is 93 jaar oud en weduwe.

Dit is haar eerste boek. Het gaat me nou niet zozeer om het boek, A Dangerous weakness is een bloedstollende thriller. Het gaat me om Lorna. Hoe dat ene boek haar hele leven veranderde.
Ja, 93 jaar.

Lees verder...

 

 

 


 Hoeschrijfikeenboek.nl staat vol met blogs waarmee iedereen een boek kan leren schrijven. Neemt u ook even een kijkje?