Actueel

Van Heutsz aan het woord (nieuw)

Wat gebeurde er op Atjeh onder Van Heutsz? Zijn er wreedheden begaan tijdens de oorlog? Wie is er verantwoordelijk?
Het is hoor en wederhoor. In de pyblicatie nota Geheim en de Atjeh-rel van 1908 komt eindelijk Van Heutsz zelf aan het woord. Meer weten? Klik hier: vanheutsz.nl

 

De Indische Schrijfschool: geef de herinneringen door

De Indische Schrijfschool is speciaal voor ouderen met een Indische achtergrond. Hier kunt u leren uw levensverhaal op te schrijven. De cursus begint op 15 oktober 2017, dus dat duurt nog even. Als u nu al weet dat u meedoet: hartelijk welkom! U kunt ook een abonnement op de gratis nieuwsbrief nemen, dan blijft u op de hoogte. In september krijgt u dan een voorbeeldles cadeau. Wilt u meer weten over de cursus? Klik hier: Indischeschrijfschool.nl

 

Hoe schrijf ik een boek? Een praktische handleiding

Veel mensen willen een boek schrijven en vaak lukt dat ook. Soms niet. Dan zit er iets in de weg. Maar dat hoeft niet, hoor.
Ik help u graag om een boek te schrijven. Dat gaat via een online cursus, die in het najaar begint. Op de site leest u alvast allerlei blogs met praktische en inspirerende tips.
Daar heeft u iets aan.
Volg de blogs en abonneer u op de nieuwsbrief: Hoeschrijfikeenboek.nl

 

Van Tim naar Bertje. Kleine autobiografie van rouwen en liefhebben

Een week voor zijn twintigste verjaardag stierf mijn kleine rode kater Tim. We waren bijna zeventien jaar samen geweest. Hoe ik zonder hem moest leven, wist ik niet.
Hoe ga je verder nadat je een grote liefde hebt verloren? De een haalt de schouders op, de tweede huilt een tijdje en ik was de derde die dacht: Waar is hij nu? En kan ik daar ook komen? Met die vragen begon een merkwaardige en bij vlagen even droevige als hilarische zoektocht naar de gestorven geliefde, die in mijn geval dus een rode kater was.
In dit boek vertel ik over die zoektocht en waar ik troost vond. Ik haal herinneringen op aan Tim en leg uit hoe hij van bange kat kon veranderen in een manpoes die graag op schoot lag. Ook beschrijf ik waarom ik zes weken na zijn dood naar het asiel ging om met Bertje thuis te komen. Dankzij hem ben ik weer gelukkig in de liefde. Daar voel ik me niet schuldig over. Want Tim heeft ons voor elkaar uitgezocht. Lees en bestel bij LM Publishers.
96 pag,; 12.50 euro. Meer lezen over het leven zonder Tim op ErIsTroost.nl

Boekpresentatie: 'het Amsterdams Kattenuur', vrijdag 14 april om 16.00 bij Boekhandel Over het Water, Amsterdam-Noord. Komt allen!

 

Wapenzuster

Met ingang van 2017 verzorg ik in het Bondsblad van de Bond van Wapenbroeders de rubriek Wapenzuster. Ik schrijf over merkwaardige en halfvergeten gebeurtenissen uit het militaire verleden, en wat ik verder tegenkom tijdens mijn onderzoek naar J.B. van Heutsz.
Meer weten? Zie Bond van Wapenbroeders.

 

Melati van Java: de biografie

Dochter van Indië is de eerste biografie van deze opmerkelijke vrouw. Het boek beschrijft nauwgezet hoe Melati zich ontwikkelde tot populaire schrijfster en weldoenster. Van grote invloed waren haar jeugd in Indië, de innige band die ze met haar moeder had en haar katholieke levensovertuiging. Toch was zij in alles uniek voor haar tijd. In het huwelijk had ze geen zin, ze is in haar brieven verfrissend chagrijnig en in haar romans geeft ze keer op keer een positief beeld van Indische vrouwen en meisjes. Mede vanwege dat laatste werd Melati feministe genoemd, en daar was ze trots op.
Hoe kan het dat deze inspirerende vrouw in de vergetelheid raakte? Wat schreef ze voor romans? En waarom genoot het publiek zo van het werk? Dat en meer staat in Dochter van Indië.
Dochter van Indië. Melati van Java (1853-1927). Biografie. Stichting Tong Tong, ISBN 9789078847007, 224 pag. Verschijnt november 2016. Kopen? dat kan onder andere bij uw eigen boekwinkel of bij Bol.com. Kijkt u ook op de geheel vernieuwde website van Melati zelf? Klik dan hier.

 

Gouverneur-Generaal J.B. van Heutsz (1851-1924)

Werk in voorbereiding: een grote biografie over deze uitzonderlijke man, die tot op de dag van vandaag nog omstreden is. Leven en loopbaan, mens en maatschappij; met mooie ononderzochte bronnen, te verschijnen in 2020. Nieuwsgierig? Bezoek de website: www.vanheutsz.nl

 

Twintig jaar liefde

Wie vragen heeft over de liefde, zoekt naar antwoorden. De afgelopen twintig jaar doceerde ik de Leidse Liefdescursus voor Gevorderden, die ook geschikt was voor beginners en herintreders.In de donkere maanden van het jaar hield ik uw hand vast en dat doe ik nog. De cursus is gestopt maar... alle jaargangen staan online. Gratis toegankelijk en registreren hoeft niet.
En het traditionele aanbod staat nog steeds: in geval van urgentie kunt u mij mailen. Dat wil zeggen, na uw zelfstudie.
Ga naar de Liefdescursus.

 

Bertje's blog

Schrijvende katers, een fenomeen van onze tijd. Elke maandagochtend verschijnt er een nieuw blog van Bertje over zijn leven bij de Vereniging Kattenzorg. Bertje zit natuurlijk ook op Facebook en zelfs op Instagram. Een eigen site is voor een moderne kater een must: bezoek HuiskaterBert.nl/

 

Tim, de autobiografie

Tim (1995-2015) was een bijzondere kater: gevoelig, stoer en veel te optimistisch. Ongeveer zes maanden voor zijn achttiende verjaardag begon hij te bloggen. De stukken die hij schreef over zijn leven vonden snel een groeiend publiek. Hij werd populair. In de zomer kreeg hij zelfs een boekencontract aangeboden. Uit de poezenhemel kijkt hij nu tevreden toe. Want op basis van deze blogs en ongepubliceerde dagboeken van Tim, stelde Vilan zijn autobiografie samen. De titel: Tim. Avonturen en bespiegelingen van een kater op leeftijd. Verscheen in oktober 2015 bij Prometheus. Eerste druk vrijwel uitverkocht. Met foto's! Lezingen zijn nu te boeken. mailmij